Welkom - Welcome - Wilkommen

Verlangen naar Veere

Verlangen naar Veere

Veere in geuren, kleuren, geluiden, smaken en woorden. Geschiedenis en hedendaagse belevenissen. Museum Veere en de Smaek van Zeeland spelen met zintuigen de komende tijd om tot een intensere ervaring van Veere en haar omgeving te komen. Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om de zinnen te prikkelen.

Er zijn Smaek -ateliers, die worden geleid door geur- geluid- en woordkunstenaars, journalisten, schilders, onderzoekers die deelnemers laten zien, horen, voelen, proeven en ruiken van alles wat er is. Tijdens de schildersdag en het haikuatelier gaat de bezoeker zelf aan de slag om de zinnen te verbeelden of te verwoorden.

Daarnaast wordt een aantal nieuwe producten gelanceerd om individueel op ontdekkingstocht te gaan in Veere en omgeving: zoals een schilderachtige route door het Walcherse landschap op de fiets, een podwalk door het stadje Veere en een kaart die je kunt bekijken met je handen. De ‘Elfde Tuin’ in het museum geeft een blik op de Veerse flora van vroeger die tegelijkertijd gestalte krijgt in het Veere van nu doordat particulieren hun tuinen openstellen en je de rozen en andere bloeiende bloemen kunt ruiken. Een excursie naar een historisch landgoed waarbij het landschap een spel speelt met natuur en architectuur.

De liefhebbers zullen hun verlangen naar Veere en de zee voelen groeien en verdiepen.

Programma

Neem een kijkje in het programma, schrijf in voor één van Smaek-ateliers en doe mee aan de zintuiglijke verkenningen. De activiteiten vinden dit voorjaar vooral plaats in Museum Veere. De deelnamekosten zijn 10 euro per Smaek-atelier of gratis. 

SMAEK-ATELIER

Nescio, Verlangen zonder te weten waarnaar door Perry Moree

En ’t tij kwam in en ’t tij ging uit

Deze middag geeft Perry Moree, Nesciokenner, een lezing over Nescio (pseudoniem voor J.H.F. Grönloh), de man die als schrijver geboren werd in Veere. Perry Moree is naast bibliotheekdirecteur een Nescio-verzamelaar.  Hij zal zowel over Nescio spreken als over de collectie boeken en drukken.

SMAEK-ATELIER

De creatie van een Soundscape voor Veere door Theo Rietveld

We gaan iets nieuws doen. Na een inleiding over geluiden van een plek en het maken van ‘soundscape’ door Theo Rietveld, journalist en programmamaker, gaan deelnemers zelf aan de slag om Veerse geluiden te verzamelen. Van al deze geluiden bij elkaar maakt Theo een soundscape. Als klap op de vuurpijl wordt om 16.30 uur een podwalk van Veere gelanceerd.  Een originele kennismaking met Veere, geluiden, de verhalen van Veerenaren op bepaalde plekken in Veere.

Kunst in Veere

Kunst in Veere vindt plaats op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 mei. Er is een kunstroute met deelnemers uit Veere en gastexposanten: https://kunstinveere.nl/.

 Het werk van Saskia Pfaeltzer is te zien in Museum Veere en is niet gratis te bezoeken. Karin Starmans en Wil Goed exposeren in de kelder van het Stadhuis. Dat is wel gratis. 

 

 

Schildersdag

Schildersdag in Veere met Kees Bruijnes

Museum Veere, de Smaek van Zeêland en amateurschilder Kees Bruijnes organiseren samen een schildersdag in Veere. Iedere zichzelf respecterende amateur of professional die liefde heeft voor het schilderen én voor de stad Veere, wordt uitgenodigd om deze stad op het doek ín de stad Veere te ver(z)eeuwigen. De dag start met een kennismaking in Museum Veere, waarna een ieder zijn of haar favoriete plek kan opzoeken in Veere, waar het publiek uw schilders-kwaliteiten kan bewonderen. Aan het eind van de dag wordt elkaars werk bekeken in het museum onder het genot van een drankje. Ook kunt u met uw palet een bijdrage leveren aan de colorscape van Veere: wat zijn de typische kleuren van Veere. Een lunch voor deelnemende schilders verzorgt de organisatie.

SMAEK-ATELIER

Het museum van het gevoel en de toekomst door Olga van Oost

Olga van Oost is directeur van FARO Vlaanderen, het Vlaamse steunpunt voor erfgoed. Enkele jaren geleden schreef zij een boek ‘het Museum van het gevoel’, over nieuwe vormen van museumbeleving in Vlaanderen. Museum Veere, Smaek van Zeêland en Erfgoed Zeeland nodigen haar uit om haar verhaal in Zeeland voor het voetlicht te brengen en te discussiëren over de wereld van musea. Bedoeld voor professionals, verschilmakers en voorlopers en geïnteresseerden.

De Elfde Tuin

Schenking Vrienden van Museum Veere

Sinds enkele jaren organiseert een aantal particulieren in Veere een succesvol tuinenweekend. Dit jaar in het tweede weekend van juni. Meer informatie is te vinden op de Facebook pagina van de organisatie: https://www.facebook.com/opentuinenveere/

De Vrienden van Museum Veere hebben dit jaar vijf bloemstillevens geschonken. Die zijn tijdens het tuinenweekeinde te zien in de Trouwzaal van Museum Veere. Informatie over de Vrienden is daar eveneens te vinden. https://museumveere.nl/vrienden/

Stiltewandeling

Stiltewandeling in de Veerse Kreek

De hele dag worden onze zintuigen voortdurend geprikkeld: van radio en televisie(commercials) tot voorbij razende auto’s en van beelden op je smartphone of computer tot storende omgevingsgeluiden.
Museum Veere en Smaek van Zeeland organiseren in samenwerking met de Zeeuwse Yogaschool stiltewandelingen. Het doel van de wandelingen rond de Veerse kreek is de waarnemingen buiten en in de natuur bewust te ervaren en te luisteren naar de stilte.

De wandeling begint met een korte inleiding en wordt afgesloten
met koffie en thee en een bespreking wat iedereen heeft ervaren. Yogadocent en natuurliefhebber Bas Lievens zal de wandeling begeleiden. Duur ongeveer 1,5 à 2 uur. Min. aantal deelnemers 5 pers., max. 12 pers.

SMAEK-ATELIER

Wijngeur atelier door Bruno Suter, Wijndomein de Boe, Koudekerke

Museum Veere en de Smaek van Zeêland hebben de wijngaardenier Bruno Suter die enkele jaren geleden een wijngaard startte in Koudekerke, gevraagd daar een dimensietoe te voegen aan de klassieke wijnproeverij: geur. Naast het proeven van wijnen, gaat het in deze workshop om het ontdekken van de geuren in een glas wijn. Schrijf op tijd in voor deze unieke kans.

SMAEK-ATELIER

lezing over de historische buitenplaats 't Hof van Ravenstein door Willemijn van Montfrans

Op de dag dat de zonnewende plaatsvindt, geeft Willemijn van Montfrans, oud burgemeester van Veere en Katwijk, interim-manager,  een lezing over haar historische buitenplaats ’t Hof van Ravenstein. Hof van Ravenstein kent een unieke historie en is opgenomen op de archeologische monumentenkaart van Zeeland.

SMAEK-ATELIER

Geurkunstenaar Frank Bloem geeft Smaak-atelier over de geuren van Veere

Een zondagmiddag in juni. Parfumeur, geurkunstenaar, schrijver Frank Bloem duikt in de wereld van geuren, parfums en wetenswaardigheden daarover.  Onlangs publiceerde hij het boek ‘Geur, de vergeten sensatie’. Deelnemers worden uitgenodigd om hun typische geur van Veere  te benoemen. Samen maken we een aromascape van Veere.

SMAEK-ATELIER

Haiku schrijven, Veere en zeewier door Haiku Zeeland

De zinnen aan het woord. Horen, voelen, ruiken, zien en proeven. Ervaar Veere en geef er woorden aan.

De structuur is een haiku. Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst die in de zeventiende eeuw in Japan is ontstaan. De structuur: zeventien lettergrepen verdeeld over drie regels. 5-7-5.

 Bij een haiku gaat het om het waarnemen, een ogenblikervaring. In de workshop leidt Veere en zeewier ervaring. Hoe de ogenblik ervaring eruit gaat zien, blijft een verrassing.

Begeleiding van deze workshop en een inleiding over haiku’s ligt bij Haiku Zeeland.

Stiltewandeling

Stiltewandeling in de Veerse Kreek

De hele dag worden onze zintuigen voortdurend geprikkeld: van radio en televisie(commercials) tot voorbij razende auto’s en van beelden op je smartphone of computer tot storende omgevingsgeluiden.
Museum Veere en Smaek van Zeeland organiseren in samenwerking met de Zeeuwse Yogaschool stiltewandelingen. Het doel van de wandelingen rond de Veerse kreek is de waarnemingen buiten en in de natuur bewust te ervaren en te luisteren naar de stilte.

De wandeling begint met een korte inleiding en wordt afgesloten
met koffie en thee en een bespreking wat iedereen heeft ervaren. Yogadocent en natuurliefhebber Bas Lievens zal de wandeling begeleiden. Duur ongeveer 1,5 à 2 uur. Min. aantal deelnemers 5 pers., max. 12 pers.

SMAEK-ATELIER Kunstenaar en kleur

Domburg en Veere in de stroom van ruim vijftig kunstenaarskolonies door Anne Marie Boorsma

De Zeeuwse kunstenaarskolonies Domburg en Veere stonden niet op zichzelf. Het was een Europees verschijnsel dat zijn hoogtepunt rond 1900 kende.

Anne Marie Boorsma vertelt op zondagmiddag 9 juli over deze stroming. De kleuren in het Zeeuwse licht geven een speciale dimensie aan de werken die aan de Zeeuwse kust zijn gemaakt. 

Anne Marie Boorsma uit Voorburg is kunsthistoricus en docent. Ze geeft lezingen en cursussen over kunst in de negentiende en twintigste eeuw. In het voetspoor van de kunstenaars die Zeeland een eeuw geleden bezochten om te komen werken, komt zij naar Veere. Na afloop van de lezing zullen we met haar naar een aantal Veerse kunstwerken uit de collectie van Museum Veere kijken. 

Blog 'Verlangen'

Verlangen naar Veere

Veere in geuren, kleuren, geluiden, smaken…