Welkom - Welcome - Wilkommen

3D Bril 1813

De 3D tijdmachine brengt je terug naar Veere 1813

Je staart over het water en ziet het Veerse Meer. In iets meer dan 200 jaar is er niet zoveel veranderd. Water is maar water, of het nu 2021 is of 1813. Je kijkt links over je schouder en plotseling zie je een prachtig schip uit die tijd. Wow, denk je. Dat zie je vandaag de dag niet meer. Je kijkt ook nog eens rechts over je schouder en ziet er nog een. Dan besef je dat je daadwerkelijk in een andere tijd bent beland: Veere 1813. Je kijkt achterom en ziet dat je met een klein bootje afstevent op de Veerse Kaai. Maar ho even, dan moet je wel even je stoel omdraaien. Je wil even opstaan met die Virtual Reality bril op, zoekt gelijk houvast, want even, heel even dreig je je evenwicht te verliezen. Dat heb je met zo’n 3D bril, het doet toch echt wel wat met je hersenen, evenwicht en oriëntatiegevoel. Het stadje Veere doemt op en het bootje lijkt de steiger te raken. Vervolgens zit je ineens op een kar achter een paardenkont. De kar komt in beweging als het paard voor je begint te lopen. Zachtjes wieg je mee. Het paard en de kar zijn achtergrondgeluiden die iets rustgevends hebben. Je kijkt om je heen en ziet gebouwen uit die tijd. Het verkennen van Veere in 1813. Je waant je echt terug in de tijd. Waanzinnig. Dus dit is een beetje als tijdreizen, ‘Back to the Future, die serie films uit de jaren tachtig van de vorige eeuw of ‘Stranger Things’, de Netflixserie van nu. Alleen, het decor is nu de stad Veere. Het jaar 1813 is overigens niet zo maar een willekeurig jaartal, maar het was de tijd waarin Veere de grootste groei liet zien.

En………je kijkt echt werkelijk je ogen uit. Je kunt de huizen bijna aanraken zo dichtbij lijken ze. En het mooie is, je mag het nog proberen ook. Je maakt een tour door het Veere van die tijd. Een prettige stem vertelt zoal wat er links en rechts te zien is. De tour brengt je niet alleen over de Kaai en langs het prachtige stadhuis. Maar ook door kleine straatjes die nu nog bestaan, en langs verdwenen gebouwen als de kazernegebouwen en het evenbeeld van de Camperveerse toren, de Montfranse toren. Wat zou het toch mooi zijn als ze een dergelijke toren zouden herbouwen. Nee niet met de oorspronkelijke functie, waarbij je er verbleef op water en brood. Dan kun je tegenwoordig beter in de Camperveerse Toren zitten, daar is de menukaart interessanter en diverser. Het enige dat jammer is, is dat er wel heel veel Franse soldaten liepen en weinig echte Veerenaren of bezoekers. Nee, toeristen waren er natuurlijk niet in die tijd. Wel wat dronken mannen, maar ja, er waren natuurlijk ook herbergen genoeg. Het liedje van vroeger, ‘In een rijtuigie’ van Leen Jongewaard krijgt een heel andere dimensie in het Veere van 1813. ‘Virtual Reality’ doet je verlangen naar meer. Nog enkele opmerkelijk feitjes, geen auto’s in de straten (wat zou dat heerlijk zijn) en wat ziet het er allemaal toch schoon uit. Ja de virtuele frealiteit is soms net even anders, maar wel waanzinnig leuk om mee te maken. En dat allemaal zomaar in Veere.

Als je weer terug bent op aarde, kun je alles nog eens herbeleven op de historische Google streetview van 1813. Je kunt als een vogel over de stad van toen vliegen en door de straten lopen zoals ze er toen uitzagen. Alles lijkt opnieuw levensecht. Die interactieve kaart van 1813 is niet op basis van fantasie gemaakt maar op basis van zorgvuldig onderzoek door tal van vrijwilligers uit Veere zelf. Kom naar Veere en maak zelf een memorabele tijdreis.