Welkom - Welcome - Wilkommen

Het Schotse Diaspora Tapijt

Van 30 maart tot 7 juni is het beroemde Schotse Diaspora Tapijt te zien in Museum Veere, de Schotse Huizen.  Tien jaar na het gereedkomen van de indrukwekkende collectie van geborduurde panelen en de eerste tentoonstelling in Museum Veere in 2015, keert het hele 153 meter lange tapijt weer terug naar Veere. De 311 panelen waaruit het wandtapijt bestaat, laten de eeuwenlange Schotse migratiegeschiedenis op indrukwekkende wijze zien.

Voor onze jonge bezoekers en voor iedereen die zich jong genoeg voelt, zal Museum Veere een speciaal paspoort uitgeven waarmee de Schotse reis rond de wereld kan worden gemaakt.

In de Museumwinkel zullen diverse producten te koop zijn.

Het Schotse diaspora-tapijt (In Schots Gaelic: Grèis-bhrat Diaspora na h-Alba) is een groot borduurwerk, 153 meter lang, gemaakt van 311 panelen, geborduurd in 34 landen. Het was het tweede grote wandtapijtproject van het Prestoungrange Arts Festival in Prestonpans, East Lothian, Schotland.

De werkzaamheden aan de panelen begonnen in 2012 en een versie van het tapijt werd in 2014 in heel Schotland tentoongesteld. Het tapijt werd het volgende jaar tentoongesteld op locaties in West-Europa. November 2015 was de eerste keer dat alle 305 panelen samen werden getoond. In 2016 en 2017 toerde het tapijt door Australië en Canada en keerde het uiteindelijk terug naar Edinburgh om in mei 2017 ten toon te worden gesteld.