Welkom - Wilkommen - Welcome

Museumwinkel

Onze winkel is geopend tijdens reguliere openingstijden van het museum. Wil je alleen even rondkijken of iets kopen? Dat kan, de winkel is gratis te bezoeken. Je vindt bij ons bijzondere geschenken zoals sieraden, handwerkpakketten en ons Zeeuwse tartan. Verder hebben volop boeken en bijzondere ansichtkaarten van het museum. En niet te vergeten het Museum Veere memoryspel (bekijk online). Sinds kort hebben we ook een webshop met een selectie van ons assortiment!

naar webshop Museum Veere

Boeken en kaarten

In onze winkel vind je een collectie boeken over het Stadhuis en de Schotse huizen en over historisch en hedendaags Veere en Zeeland in het algemeen. We verkopen ansichtkaarten, natuurlijk van Veere en omgeving maar we hebben ook speciale kaarten van schilderijen van onze wisseltentoonstellingen.

Veerse tartan

tartanEen tartan is een geruite wollen stof waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. Oorspronkelijk liet iedere Schotse ‘clan’ (vrij vertaald: familietak) een eigen ruitpatroon ontwerpen. Veere heeft geen clan-tartan, maar een district-tartan, omdat het hier een gebied betreft en geen familie. De Veerse District Tartan is geweven in de kleuren van het Huis van Borsele, de eerste edelen van Zeeland, bekend als ‘De Heren en Vrouwen van Veere’. Dit zijn ook de kleuren van de stad Veere geworden, onder meer toegepast in het schilderwerk van gemeentelijke gebouwen. De andere kleuren zijn terug te vinden in het huidige logo van de Gemeente Veere. Zij verwijzen naar typerende aspecten van het Walcherse landschap: geel voor het koren en de stranden, groen voor de weilanden en bossen, blauw voor de zee en de lucht. De ‘Veere District Tartan’ is ontworpen door Dorothée Sybenga, textielkunstenares, in samenwerking met de firma Strathmore in Schotland. De Tartan Society heeft de tartan formeel als Veere District Tartan® geregistreerd. In onze museumwinkel zijn stropdassen en sjaals van deze stof verkrijgbaar. 

Exclusieve borduurpatronen

IMG_0002 kopie

Vergroting merklapje

IMG_0001 4[3] Speciaal voor Museum Veere heeft Sylvia van Dam Merrett brei- en borduurpatronen ontworpen met Zeeuwse motieven. Er zijn kant-en-klare handwerkpakketten te koop, waaronder een handwerktasje, een speldenkussen en een Biedermeier merklapje.