Welkom - Welcome - Wilkommen

Blog 11 – Waar ruikt het naar?

Het is een van de zintuigen die een wat ondergeschikte rol lijken te hebben. Met de nadruk op lijken, want zonder ruiken, wordt het leven best eentonig. Want zonder ruiken, proef je niet zo veel. Je proeft weliswaar of iets zoet, zuur, zout, bitter of umami is, maar verdere nuances mis je. Hoe belangrijk reuk wel niet is, werd ook nog eens duidelijk ten tijde van COVID, waarin veel mensen minder konden ruiken en proeven. Als je helemaal niets meer kunt ruiken, dan heet dat anosmie.

De komende tijd gaan we spannende zaken doen rond het ruiken, en niet te vergeten ook het proeven, want dat gaat immers samen. Daarom organiseren we een wijngeuratelier met Bruno Suter van wijndomein de Boe en een Smaek atelier met parfumkunstenaar Frank Bloem. Maar daarover meer in een later blog.

Op vrijdagmiddag 16 juni, 16.30 is er een Smaek atelier in Museum Veere met Bruno. Hij is enkele jaren geleden een wijngaard begonnen in Koudekerke, achter verpleeghuis de Boede. Zijn eerste druiven worden komend najaar geplukt. Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland, is hij druk doende om Walcherse wijn te maken. Deze vrijdagmiddag gaan we massaal onze neuzen in het glas steken om vooral geuren te ontdekken die horen bij de diverse wijnen. En natuurlijk gaan we dat ook proeven, want ze gaan immers samen.