Welkom - Welcome - Wilkommen

Herinrichting

Schermafbeelding 2016-01-04 om 21.35.23De Schotse Huizen van ons museum hebben afgelopen winter een facelift gekregen. Onze expositieruimtes richtten we ze opnieuw in. Ook onze museumwinkel kreeg een moderne en frisse look.

U bent van harte welkom om de vernieuwde presentatie in de Schotse Huizen te komen bekijken.

De PZC kwam kijken bij de verbouwing en maakte dit filmpje:

Zeeuwse kostuums weer In de Struys
Alma Oakes bewoonde In de Struys, één van de twee Schotse Huizen. Zij verzamelde onder andere Zeeuwse kostuums, porselein en scheepsmodellen. Ook was ze verbonden met de Veeristen, de kunstenaars die langere tijd in Veere woonden en werkten. In het heringerichte In de Struys staan haar verzamelingen centraal. In nieuwe vitrines en met verrassende opstellingen is dit deel van de collectie van Museum Veere letterlijk in een nieuw licht gezet. Wisseltentoonstellingen belichten haar voorliefde voor kunst in het algemeen en de Veeristen in het bijzonder.

Het Lammeken, het tweede pand van de Schotse Huizen, komt het verhaal van Veere tot leven. De Beeldenzaal met de unieke zestiende-eeuwse Stadhuisbeelden heeft een strakkere inrichting en is gecompleteerd met een maquette van kasteel Sandenburgh. Ook de presentatie van de Schots-Veerse geschiedenis en andere handelsbetrekkingen is vernieuwd.

Theatrale presentatie
Geheel nieuw is het gebruik van audiovisuele media. De persoon van Alma Oakes, gespeeld door actrice Jacqueline Blom, komt tot leven in twee videopresentaties. In de Beeldenzaal wordt het verhaal achter de zeven stadhuisbeelden verteld en op de Schotse zolder waant men zich in de voormalige opslagplaatsen en magazijnen van de Veerse handelsvloot.

Door gebruik te maken van een Podcatcher, een viertalig elektronisch apparaatje dat iedere bezoeker wordt uitgereikt, wordt in elke zaal informatie gegeven over wat er is te zien. Voor jeugdige bezoekers is een eigen tekst op de Podcatcher voorhanden. 

Subsidies

De herinrichting van de Schotse Huizen is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland, de gemeente Veere, de Vrienden van Museum Veere, het Steunfonds Delta Cultureel, de Rabobank, het Steunfonds Zeeuwse Musea, de Nationale Monumenten Organisatie, de Stichting Veere en door crowdfunding.

 

VSBfonds PAY-OFF CMYKVSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.

Prins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logo-800x846pxHet Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap in Nederland en daarbuiten. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleert het fonds bijzondere initiatieven en talent.