Welkom - Welcome - Wilkommen

Educatie

DSC01624 (2)Achter de historische gevels van Museum Veere worden belangrijke periodes in de Veerse geschiedenis op een aansprekende manier gepresenteerd. Voor scholen hebben wij speciale programma’s voor alle leeftijden. Kinderen stappen in ons museum letterlijk de geschiedenis binnen. Tussen de dikke muren voelen ze de spanning van lang vervlogen tijden. Door te kijken en te doen, leren ze op een aansprekende manier over hun Zeeuwse wortels.

Groep 1 & 2:ontdekken en verzamelen
Hoe was het eigenlijk vroeger om op een kasteel te wonen? Hoe maakte men eten, waar en hoe maakte men dat klaar? Verzamelen is de basis van elk museum. Museum Veere verzamelde jarenlang spullen van het leven in een kasteel. Verzamel jij ook?

Met het bewegingsverhaal “Anna op kasteel Zandenburg” beleven de kinderen het vroegere leven in Veere. Tijdens het actieve programma gaan de kinderen zelf op zoek naar verzamelingen. Alle zintuigen worden geprikkeld!

Duur: 1 uur

Groep 3 & 4: historische kleding
Welke kleren droegen de meisjes vroeger? En de jongens? Heb je je altijd wel eens willen verkleden in de kleren die kinderen lang geleden droegen. Dat kan in ons museum. Kom het zelf maar ervaren!

Aan de hand van de beelden van de heren en vrouwen van Veere presenteren we kleding van vroeger. Daarna trekken de kinderen historische verkleedkleren aan en showen die op de catwalk. De ladyspeaker vertelt wat ze dragen. Zo doen de kinderen actief materiaalkennis op. Ze sluiten het bezoek af met het ontwerpen van een vest of schort.

Duur: 1 uur

Groep 5 & 6: wonen vroeger en nu
Kijk maar eens goed om je heen als je door Veere wandelt. Wat valt je op aan de huizen? Wat is er anders dan het huis waarin je zelf woont? Ontdek het zelf, en verwonder je.

Leerlingen laten op een realistische en creatieve manier zien hoe ze nu wonen. Daarna verleggen ze hun blik naar vroeger, naar de Gouden Eeuw in Veere. Natuurlijk gaan we daarbij naar buiten, want in Veere is van alles te zien. Gevels, materiaalgebruik, verwarming, verlichting, koken, slapen, servies en kasten, alles komt aan bod.

Duur: 1, 5 uur

Groep 7 & 8: een middeleeuwse rechtszaak
Je weet er vast wel wat van, van de rechtbank van tegenwoordig. Waar rechters, officiers van justitie en advocaten werken. Hoe ging het er in vroeger tijden eigenlijk aan toe? Dat mag je ervaren in een toneelstuk waar je een rechtszaak van vroeger naspeelt.

Centraal in dit programma staat de oude rechtbank in het Stadhuis van Veere: De Vierschaar. Hier wordt een rechtszaak nagespeeld. Ieder kind krijgt een kaart met rolbeschrijving, een script en een bijpassend hoofdeksel. Vervolgens komen op interactieve wijze de verschillen en overeenkomsten met de huidige rechtspraak aan de orde. Met een speurtocht door de Schotse Huizen sluiten de leerlingen het bezoek af.

Duur: 1, 5 uur

Praktisch
Voor scholen uit de gemeente Veere is deelname gratis. Voor scholen buiten de gemeente Veere is de prijs op aanvraag. Voor meer informatie over deelname aan onze programma’s, kunt u contact opnemen met de afdeling educatie.
e-mail: educatie@museumveere.nl