Welkom - Wilkommen - Welcome

ALMA lezingen

Al sinds 2009 worden er in de maanden januari, februari en maart ALMA lezingen georganiseerd in Museum Veere. Tijdens ALMA middagen wordt er een spreker uitgenodigd een lezing te houden over een Veers of Zeeuws onderwerp. Vooraf aan de lezing is het mogelijk een speciaal Veers menu in één van de Veerse restaurants te reserveren.

Bekijk de activiteitenkalender voor actuele data en onderwerpen

  • 20 jan ’22, spreker: Kees Bos
  • 17 feb ’22
  • 17 maart ’22

Aanmelden voor de lezingen kan via het online aanmeldformulier (let even op datum!).
Aanmelden voor het Veers menu kan bij het betreffende restaurant zelf. Voor meer info, zie de pagina per lezing 

Ontstaan van de ALMA lezingen

In 2009 ontstond het idee om in de stille Veerse wintermaanden culturele activiteiten te gaan organiseren. Het is begonnen met een avond waarop een aantal Veerenaren hun eigen kunst exposeerden in de Schotse Huizen en er over vertelden. Hieraan vooraf ging een gezamenlijk diner in één van de Veerse restaurants. Later ontwikkelde de ALMA avonden zich tot lezingen over een lokaal onderwerp op het gebied van kunst of historie. De traditie van het gezamenlijk dineren is gebleven in de vorm van een speciaal aanschuifdiner met Veers menu dat die avond is te bestellen in één van de restaurants in Veere.

Alma Oakes

De ALMA lezingen zijn genoemd naar Alma Oakes, de voormalige eigenaar van één van de Schotse Huizen. Begin 20e eeuw gaf zij in haar huis gelegenheid kunst te exposeren en erover te spreken, later schonk zij haar huis aan de Staat, met het beding dat er een museum in moest komen samen met het buurhuis dat door haar vader ter beschikking was gesteld.

 

Geweest