Welkom - Welcome - Wilkommen

Walviskaak aan de muur

De walviskaak hangt sinds19 december 2019 weer op zijn plek. Hij is geconserveerd met kunsthars en kan er weer even tegen. Vanaf volgende week is hij te bewonderen voor wie langs de haveningang wandelt. Een goede reden voor Museum Veere om een expositie in te richten over wat die kaak voor Veere heeft betekend.  De walviskaak staat symbool voor de Noordse Walvisvaart waaraan Veere aan het begin van de zeventiende eeuw heeft meegedaan. Maar niet alleen dat. Het gebruik om kaken aan de muur van een openbaar gebouw te hangen tijdens de zeventiende en achttiende eeuw duurt in Veere voort. Vroeger hingen er op vele stadhuizen kaken, tegenwoordig kennen we alleen die in Veere nog. Een goede reden om er bij stil te staan.

Vanaf 21 december 2019 is ook de wisseltentoonstelling ‘Walviskaak aan de muur’ te zien in het Stadhuis. Dit is een aanvulling op de vaste tentoonstelling en is heel 2020 te zien. Met deze tentoonstelling geven we aandacht aan de Walvisvaart en Noordse Compagnie. En daarmee ook het maritiem verleden van Walcheren en Veere. Aanleiding voor de tentoonstelling is de renovatie van de walviskaak aan de muur van de Campveerse Toren. Deze is gerenoveerd in opdracht van de Gemeente Veere en werd op 19 december onthuld.

Meer lezen over de expo

Balaena, vis, vis, wallevis

In Museum Veere, locatie Schotse Huizen is in 2022 en 2023 een nieuwe tentoonstelling te zien over de walvisvaart.

De walvisvaart is tegenwoordig omstreden en het doden van deze dieren wordt gezien als onethisch, maar ooit was dat anders. In de zeventiende eeuw werden walvisjagers beschouwd als helden. De expositie gaat in op beide standpunten. Het bijzondere is dat de geëxposeerde collectie afkomstig is van de oud walvisvaarder, Albert Veldkamp, die de omslag van held tot dierenbeul heeft meegemaakt als stuurman op de Willem Barentsz. Het geheel is samengesteld door de dochters, Daniella Kreiken en Cora Scholte en schoonzoon Marco Kreiken. Zij zullen het komende jaar enkele rondleidingen verzorgen.