Welkom - Wilkommen - Welcome

Walviskaak aan de muur

De walviskaak hangt vanaf 19 december 2019 weer op zijn plek. Hij is geconserveerd met kunsthars en kan er weer even tegen. Vanaf volgende week is hij te bewonderen voor wie langs de haveningang wandelt. Een goede reden voor Museum Veere om een expositie in te richten over wat die kaak voor Veere heeft betekend.  De walviskaak staat symbool voor de Noordse Walvisvaart waaraan Veere aan het begin van de zeventiende eeuw heeft meegedaan. Maar niet alleen dat. Het gebruik om kaken aan de muur van een openbaar gebouw te hangen tijdens de zeventiende en achttiende eeuw duurt in Veere voort. Vroeger hingen er op vele stadhuizen kaken, tegenwoordig kennen we alleen die in Veere nog. Een goede reden om er bij stil te staan.

Vanaf heden is ook de wisseltentoonstelling ‘Walviskaak aan de muur’ te zien in het Stadhuis. Dit is een aanvulling op de vaste tentoonstelling en is heel 2020 te zien. Met deze tentoonstelling geven we aandacht aan de Walvisvaart en Noordse Compagnie. En daarmee ook het maritiem verleden van Walcheren en Veere.

“De tentoonstelling ‘Walviskaak aan de muur’ wijst bezoekers van het stadhuis niet alleen op het kaakdeel van, vermoedelijk, een Groenlandse walvis, maar ook op het Veerse walvisvaartverleden. Na Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen, Rotterdam en Delft sloten ook de Walcherse steden Veere, Vlissingen en Middelburg zich bij de Noordse of Groenlandsche Compagnie aan. Op de expositie zijn schilderijen van, al dan niet gestrande, walvissen en walvisvaarders te zien en ook wat walvisbotten en -wervels.” (PZC)

Aanleiding voor de tentoonstelling is de renovatie van de walviskaak aan de muur van de Campveerse Toren. Deze is gerenoveerd in opdracht van de Gemeente Veere en wordt op 19 december onthuld.

Samenwerking walviskaak: WAD, Gemeente Veere, Zeeuws Archief, Erfgoed Zeeland, Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, Drukkerij Van Keulen & Museum Veere.

 

In de media

PZC – Walviskaak hangt terug in Veere: hij blijkt oud en hij blijkt echt

PZC – Bijzondere walviskaak waarschuwt Veerse bestuurders