Welkom - Welcome - Wilkommen

Mies Callenfels-Carsten

Mies Callenfels-Carsten, de één na laatste Veerse Joffer

Zaterdag 7 december 2019 begint in Museum Veere (locatie Stadhuis) een tentoonstelling met werk van de Veerse Joffer Mies Callenfels-Carsten. De tentoonstelling, waar ook enige werken te koop zijn, duurt tot en met zondag 29 maart 2020.

MIES CALLENFELS-CARSTEN (1893-1982)
– de één na laatste Veerse Joffer –

Maria Petronella (Mies) Carsten vestigde zich samen met haar man vice-admiraal b.d. J. Callenfels (1896-1961) in de zomer van 1956 in Veere. Walcheren was voor beiden geen onbekend terrein. Mies had in haar jeugd enkele jaren in Middelburg gewoond en haar in Zeeland geboren en getogen echtgenoot was na de Tweede Wereldoorlog korte tijd directeur van het loodswezen in Vlissingen geweest. Het schilderachtige Veere was zo voor hen een uitstekende plek om naar terug te keren. Zij kochten aan de Kaai het dubbelpand De Zeven Sterre/De Mutse met de aanbouw De Harpe. Een mooiere plek konden een kunstschilderes en oud-marineman zich nauwelijks wensen.

Mies zou er tot op hoge leeftijd werken in de haar zo eigen vereenvoudigde naturalistische trant, ingetogen en beheerst in het voor haar kenmerkende zuidelijke coloriet.

Na haar opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag zal zij aan het begin van haar schildersloopbaan veel door Europa en Noord-Afrika reizen. Met haar man en twee dochters verblijft zij van 1934 tot 1939 in het voormalige Nederlands-Indië, waar zij regelmatig aan exposities deelneemt. Terug in Nederland wordt zij lid van de vooraanstaande kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en exposeert zij geregeld in Zeeland en Den Haag. Als zij zich in 1956 in Veere vestigt, heeft zij reeds een lange en succesvolle schilderscarrière achter de rug.

Haar gehele oeuvre, zowel in olieverf, aquarel als houtskool is realistisch en strak van lijn. Het straalt een rustige, ingetogen, warme en sprankelende sfeer uit. Vanwege een uitgesproken aandacht voor ‘het gewone’ waren noviteiten haar vreemd.

Mies Callenfels-Carsten behoorde samen met de laatste Veerse Joffer Sárika Góth (1900-1992) zonder enige twijfel tot de ‘grand old ladies’ van de Veerse kunstenaarskolonie.

Deze eenmalige expositie in Museum Veere is door Joost Bakker samengesteld uit werk dat direct afkomstig is uit haar nalatenschap. Een deel van de tentoongestelde werken is te koop.

door Joost Bakker
tentoonstellingsconservator Museum Veere