Welkom - Welcome - Wilkommen

Nieuwe expo Kunstenaarskolonie

De Zeeuwse havenstad Veere heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op beeldend kunstenaars. Zij die langskwamen werden erdoor betoverd en besmet met de zoete ziekte die Veerisme heet: een ongeneeslijke verliefdheid op dit schilderachtige stadje met de omvang van een groot dorp.

In de loop van de twintigste eeuw woonden en werkten of bezochten meer dan duizend beeldend kunstenaars Veere. Dit pittoreske stadje was merkwaardig genoeg als ultieme schildersplek bekender in het buitenland dan in Nederland. ‘Veere daar moest je geweest zijn‘ was niet voor niets het internationale schilderscredo tijdens het Interbellum, de bloeitijd van Veere als kunstenaarskolonie.

Met de expositie ‘Veere daar moest je geweest zijn‘ laat gastconservator Joost Bakker in de expositiezalen van de Schotse Huizen en het Stadhuis een weloverwogen selectie van werken zien uit de glorietijd van Veere als vrijwel onbekende maar belangrijke kunstenaarskolonie in de periode 1892-1992.

Deze wisseltentoonstelling is van 2 juni t/m 24 november 2019 te zien in Museum Veere, locatie Schotse Huizen en Stadhuis.

Meer lezen over de nieuwe expositie: Veere daar moest je geweest zijn