Welkom - Welcome - Wilkommen

Veere daar moest je geweest zijn

Veere daar moest je geweest zijn

Veere als nationale en internationale kunstenaarskolonie.

De Zeeuwse havenstad Veere heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op beeldend kunstenaars. Zij die langs kwamen werden erdoor betoverd en besmet met de zoete ziekte die Veerisme heet: een ongeneeslijke verliefdheid op dit schilderachtige stadje met de omvang van een groot dorp.

In de loop van de twintigste eeuw woonden en werkten of bezochten meer dan duizend beeldend kunstenaars Veere. Dit pittoreske stadje was merkwaardig genoeg als ultieme schildersplek bekender in het buitenland dan in Nederland. Veere daar moest je geweest zijn was niet voor niets het internationale schilderscredo tijdens het Interbellum, de bloeitijd van Veere als kunstenaarskolonie.

De eerste kunstschilder die zich in 1892 in Veere vestigde was de uit Delft afkomstige tekenleraar Bernard Plasschaert (1835-1893). De laatste beeldend kunstenaar uit de oude ‘oorspronkelijke’ Veerse kunstenaarskolonie was Sárika Góth (1900-1992). Zij overleed in het voorjaar van 1992 in Veere.

In de expositie ‘Veere daar moest je geweest zijn laat Joost Bakker, gastconservator en auteur van het gelijknamige boek, een groot aantal werken zien van de hand kunstenaars die in Veere woonden of er enige tijd verbleven in de periode 1892-1992.

Deze wisseltentoonstelling is van 2 juni t/m 24 november 2019 te zien in Museum Veere, locatie Schotse Huizen en Stadhuis.

Rondleidingen + lezing door Joost Bakker op 10 juni, 8 juli, 12 augustus en 2 september: meer info

 

Voor kinderen

Ook voor de jonge bezoekers zijn er leuke activiteiten rondom de wisselexpositie. In beide locaties zijn opdrachten bij deze tentoonstelling die je mee kunt nemen langs de expositie. Bij de balie zijn deze verschillende (zoek)opdrachten te krijgen!