Welkom - Wilkommen - Welcome

Veere daar moest je geweest zijn

Veere daar moest je geweest zijn

Veere als nationale en internationale kunstenaarskolonie.

De Zeeuwse havenstad Veere heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op beeldende kunstenaars. Zij die langs kwamen werden erdoor betoverd en besmet met de zoete ziekte die Veerisme heet; een ongeneeslijke verliefdheid op dit schilderachtige stadje met de omvang van een groot dorp.

Tijdens de Napoleontische tijd raakte Veere ernstig in verval. De belangrijke wolhandel met Schotland, waaraan Veere haar voorspoed te danken had, was vanwege de Engelse blokkade van de Nederlandse kustwateren tot stilstand gekomen en het zou tot eind achttienhonderd duren voor een herstel zich inzette.

Kunstschilders ontdekten wederom Veere en zouden zich er vanaf het einde van de negentiende eeuw vestigen. In de loop van de twintigste eeuw woonden en werkten of bezochten meer dan duizend beeldende kunstenaars dit pittoreske havenstadje. Veere was merkwaardig genoeg als ultieme schildersplek bekender in het buitenland dan in Nederland. Veere daar moest je geweest zijn was niet voor niets het internationale schilders credo tijdens het Interbellum, de bloeitijd van Veere als kunstenaarskolonie.

De eerste kunstschilder die zich in december 1892 met zijn gezin in Veere vestigde in Het Werfhuis was de uit Delft afkomstige tekenleraar Bernard Plasschaert (1835-1893). De laatste beeldend kunstenaar uit de oude ‘oorspronkelijke’ Veerse kunstenaarskolonie was Sárika
Góth (1900-1992). Zij overleed in het voorjaar van 1992, in haar huis De Goutsbloeme aan de Markt.

Precies honderd jaar lang woonden en werkten en bezochten beeldend kunstenaars Veere en haar directe omgeving. Niet voor niets is het Zeeuwse Veere één van de meest geschilderde steden van de Lage Landen.

Joost Bakker

Deze wisseltentoonstelling is van 2 juni t/m 24 november 2019 te zien in Museum Veere, locatie Schotse Huizen en Stadhuis.