Welkom - Welcome - Wilkommen

De Muizen van Poortugael

Het verhaal van de Rotten en Muizen werd in 1919 geschreven door Jonkheer A.W. den Beer Poortugael. Het boek is niet alleen met de hand geschreven, maar ook geïllustreerd met sprookjesachtige aquarellen van de hand van de jonkheer. Het was een Sinterklaasgeschenk aan zijn dochter Jooske om voor te lezen aan haar kinderen. Het boek werd een aantal keer gedrukt zodat, buiten de familie Den Beer Poortugael, ook andere families van de tekeningen en verhalen kunnen genieten.
Het originele Rotten en Muizenboek is nu al meer dan vier generaties in de familie en inmiddels aan een restauratie toe.

De boekrestauratie geeft Museum Veere een unieke kans. Voor het opnieuw binden van het boek wordt het boek uit elkaar gehaald met als resultaat: losse pagina’s. De familie Den Beer Poortugael stelt de losse bladen ter beschikking om tentoon te stellen aan een groter publiek. Het verhaal van de rotten en muizen werd een aantal keer gedrukt uitgebracht, maar er gaat toch niets boven de originele aquarellen.

Rondom het boek presenteert Museum Veere een verhalende expositie met muizen in de hoofdrol.

‘De Muizen van Poortugael, de reis van een boek’ is te zien van 26 november 2022 t/m 5 november 2023