Welkom - Welcome - Wilkommen

Oktober: Bediende uit de schaduw

Cupido & Sideron: bedienden uit de schaduw

In het kader van de Maand van de Geschiedenis leidt Veronica Frenks, gastdirecteur van Museum Veere, je rond langs de expositie Op reis met Willem V’en het schilderij van Willem III.

Stadhouder Willem de Vijfde (1748-1806) was markies van Veere. Toen hij zijn promotietour in de zomer van 1786 door Zeeland maakte, liep de Veerse bevolking dan ook uit om hem te verwelkomen. Hij was in Zeeland om de bevolking te winnen voor de prinsgezinden. De patriotten eisten meer democratie de Republiek der Nederlanden en de spanningen tussen beide kampen liepen hoog op. Willem de Vijfde was met zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) en drie kinderen, prinses Louise en de prinsen Willem en Frederik en een deel van de hofhouding op reis door Zeeland om gezagdragers en bevolking ervan te overtuigen dat hij de aangewezen persoon was als regeerder.

Tot de hofhouding behoorde ook twee buitenlandse bedienden, Cupido en Sideron. Esther Schreuder (auteur van het boek Cupido en Sideron, Twee moren aan het hof van Oranje) beschreef hun geschiedenis en zo kunnen we de zwarte mannen in het gevolg van de stadhouder aanwijzen en weten we wie het waren. Cupido kwam van de westkust van Afrika, Sideron was afkomstig van Curaçao. Dat zij niet de enige buitenlandse bedienden van de Oranjes waren, maakt het schilderij van Willem III, dat in de Trouwzaal van Museum Veere hangt, duidelijk. Willem III, geportretteerd door Lambertus d’Hué in 1669.

Praktische info

Datum: donderdag 1 oktober 15.00 uur, zondag 4 oktober 11.00 uur en zondag 29 november 13.00 uur.
Locatie: de rondleidingen vinden plaats in locatie Stadhuis, Markt 5 te Veere
Meer info: 0118-435858 | museum@museumveere.nl