Welkom - Welcome - Wilkommen

ZOMERAVONDCONCERT No.2 | PROGRAMMA 17 JULI 2021

1. Matthias Vanden Gheyn (1721-1785)

  • Preludium
  • Uit suite voor klavier nr. 2: Andantino

2. Franz Schubert (1797-1828)
Sieben leichte Variationen

3. Joseph Haydn (1732-1809)
Uit Symfonie nr. 94 ‘Surprise’: Andante

4. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Laudate Dominum

5. Johannes Brahms (1833-1897)

  • Hongaarse dans nr. 7
  • Wiegelied op. 49 nr. 4

6. (Anoniem)
Ziganoshka

7. Johann Strauss (1825-1899)
Geschichten aus dem Wienerwald

Bewerkingen voor beiaard van:
L. Rombouts (1b), G. Köppl (2), T. Bearda (3-7)

* De beiaardier zal met een hoog klokje het programma nummer aangeven

 

STADHUISCARILLON VEERE

Datum: 17 juli 2021, 19.00 – 20.00 uur

Luisterlocatie: ingang tuin halverwege de Stadhuisstraat

Door Twan Bearda, beiaardier van Grimbergen en Leuven

De muziek van vanavond is in de hele stad te horen maar in de prachtige luistertuin kan het publiek er in alle rust van genieten. Hier staan stoelen klaar om de verrichtingen van de beiaardier live te volgen op een scherm. De tuin is een half uur voor aanvang van het concert open. De toegang is gratis.

Het eerste deel van dit concert is gewijd aan muziek uit de klassieke periode, zeg maar de tweede helft van de achttiende eeuw. Beiaardiers vieren dit jaar de driehonderdste geboortedag van Matthias Vanden Gheyn. We vervolgen met een vroeg werk van Schubert en een deel van de bekende “verrassings-symfonie” van de immer humoristische Joseph Haydn. Waar die naam vandaan komt gaan we niet verklappen, dat ontdekt u zelf. Als laatste horen we het Laudate Dominum van Mozart’s “Vesperae solemnes de confessore”.

We maken nu een sprong in de tijd, en komen terecht in volle romantiek. U hoort twee evergreens van Johannes Brahms. Het beroemde wiegelied hoort u in een prachtige versie van Alfred Cortot, bewerkt voor beiaard. Het volgende zigeunerlied is eigenlijk tijdloos en wordt door vele orkesten wereldwijd gespeeld – maar over de oorsprong is nergens informatie te vinden. Tenslotte de bekende wals van Johann Strauss. In de orkestversie speelt een zither mee. Qua klank leunt dit wel een beetje aan bij de klank van de beiaard. Oordeelt u zelf of het resultaat even wervelend is.

Twan Bearda (1973) studeerde in 2002 af aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn ’in Mechelen. Hij begon zijn studie in 1991 bij Peter Bremer, en later nam hij les bij Eddy Mariën en Boudewijn Zwart. In 2003 behaalde hij de eerste prijs in de Koningin Fabiola wedstrijd voor beiaard. Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij het vierhandig duo “The Bells Angels”. Sinds 2009 bespeelt hij de beiaard van Grimbergen. In het dagelijks leven werkt Twan voor een consulting bureau in de energiesector.

In deze serie zijn er nog de volgende zomeravondconcerten:

24 juli Luc Rombouts, beiaardier in o.a. Leuven
14 augustus Jan Bezuijen, beiaardier in Goedereede
21 augustus David van der Vlies, beiaardier in Veere