Welkom - Welcome - Wilkommen

ZOMERAVONDCONCERT No.1 | PROGRAMMA 10 JULI 2021

Sybrandus van Noordt (1659-1705), arr. Bernard Winsemius
1. Sonata a cembalo solo

Johann Sebastian Bach (1685-1750), arr. Gijsbert Kok
2. Aria “Vergnűgte Ruh, beliebte Seelenlust”

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), arr. Rien Donkersloot
3. Württembergische Sonate” No. 1, Wq. 49/1

  • Moderato
  • Andante
  • Allegro assai

Joseph Haydn (1732-1809), arr. Gijsbert Kok
4. Thema met variaties, Hob.XVII:3

Frederic Chopin (1810-1849), arr. Rien Donkersloot
5. Twee walsen

  • Wals op. 64 nr. 2
  • Wals op. 69 nr. 2

Gustav Lange (1830-1889) arr. Bernard Winsemius
6. Abendstille

Rien Donkersloot (1985*)
7. Improvisatie

* De beiaardier zal met een hoog klokje het programma nummer aangeven

 

 

STADHUISCARILLON VEERE

Datum: 10 juli 2021, 19uur-20uur

Luisterlocatie: ingang tuin halverwege de Stadhuisstraat

Door Rien Donkersloot, beiaardier in Goes, Haarlem, Ridderkerk

De muziek van vanavond is in de hele stad te horen maar in de prachtige luistertuin direct naast de toren kan het publiek er in alle rust van genieten. Hier staan stoelen klaar om de verrichtingen van de beiaardier live te volgen op een scherm. Rond 18.50u geeft de beiaardier een toelichting in de tuin bij het programma. Het concert begint om 19:00. De tuin is een half uur voor aanvang van het concert open. De toegang is gratis.

Het wordt een concert met klassieke opbouw van ruim drie eeuwen aan muziek. Muziek van net voor de bouw van dit carillon, veel muziek uit de periode van het carillon en muziek uit de periode erna. Het Veerse carillon is gegoten in een aantal perioden. Andreas van den Gheyn uit Leuven vervolmaakte in 1790 de beiaard in de stadhuistoren van Veere, gegoten in 1735 door zijn oom Peter de Cellebroeder. Het zou de kroon op zijn werk worden want Andreas stierf in 1793. De familie Van den Gheyn was geen onbekende in Veere. Peter II v.d. Gheyn leverde al in 1594 een carillon voor de stadhuistoren – de grote “uurschelle” rest hier nog van – en zijn nazaat Peter de Cellebroeder v.d. Gheyn verving dit spel in 1735 door een nieuwe beiaard met speeltrommel en klavier. Dit spel bevredigde op de duur niet geheel en Peters neef Andreas kreeg de opdracht om in 1790 een negental defecte klokken te hergieten en de overige bij te stemmen.

Rien Donkersloot studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Daarnaast studeerde hij aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. Deze studie rondde hij in 2011 cum laude af.

Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgel(improvisatie)concoursen in binnen- en buitenland. Rien is organist van de St.-Joriskerk in Amersfoort en de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Als beiaardier is hij actief als stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk.

Verder heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard met speciale interesse en aandacht voor improvisatie. Voor meer info zie: www.riendonkersloot.nl

 

In deze serie zijn er nog de volgende zomeravondconcerten:

17 juli Twan Bearda, beiaardier in o.a Grimbergen
24 juli Luc Rombouts, beiaardier in o.a. Leuven
14 augustus Jan Bezuijen, beiaardier in Goedereede
21 augustus David van der Vlies, beiaardier in Veere