Welkom - Welcome - Wilkommen

Ontdek het mijnenmagazijn

Ontdek deze zomer het Veerse Mijnenmagazijn

Deze zomer biedt Museum Veere de unieke kans om een kijkje te nemen in het Mijnenmagazijn in Veere. Een zeldzaam overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog. In het kader van de bijzondere tentoonstelling Tussen Hoop en Vrees: Veere en de Groote Oorlog (1914-1918) die sinds 19 mei te zien is in Museum Veere, worden er excursies naar dit bijzondere rijksmonument georganiseerd.

Als gevolg van de Nederlandse neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog zijn overblijfselen van die oorlog zeldzaam in ons land. Eén zo’n bijzondere erfenis staat echter in Veere: het voormalige Mijnenmagazijn aan de Kanaalweg Oostzijde. Hoewel zeemijnen – toen ‘vespermijnen’ genoemd – al bestonden voor de Eerste Wereldoorlog, kwam het gebruik pas in deze oorlog echt tot ontwikkeling. Zeemijnen worden ook wel eens tot de moderne vindingen van de Eerste Wereldoorlog gerekend.

Al sinds een aantal jaren staat dit bijzondere rijksmonument ongebruikt te verstillen. Het magazijn was tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Marine voor mijnenopslag. En na de oorlog gebruikte de Marine het voor materiaalopslag. Tegenwoordig staat het pand leeg en zijn er weinig sporen meer van het doel waarvoor het magazijn ooit werd gebouwd. Ook zijn geschiedenis toont veel lege plekken.

Tijdens de excursie wordt een beeld geschetst van wat de zeemijn in de Eerste Wereldoorlog betekende en zo geprobeerd ook het Mijnenmagazijn een gezicht te geven.

Meer informatie: excursiepagina Mijnenmagazijn