Welkom - Welcome - Wilkommen

Excursies Mijnenmagazijn Veere

Ontdek deze zomer het unieke Veerse Mijnenmagazijn

Deze zomer biedt Museum Veere de unieke kans om een kijkje te nemen in het Mijnenmagazijn in Veere. Een zeldzaam overblijfsel uit de Eerste Wereldoorlog. In het kader van de bijzondere tentoonstelling Tussen Hoop en Vrees: Veere en de Groote Oorlog (1914-1918) die sinds 19 mei te zien is in Museum Veere, worden er excursies naar dit bijzondere rijksmonument georganiseerd.

Zeldzaam overblijfsel

Als gevolg van de Nederlandse neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog zijn overblijfselen van die oorlog zeldzaam in ons land. Eén zo’n bijzondere erfenis staat echter in Veere: het voormalige Mijnenmagazijn aan de Kanaalweg Oostzijde. Hoewel zeemijnen – toen ‘vespermijnen’ genoemd – al bestonden voor de Eerste Wereldoorlog, kwam het gebruik pas in deze oorlog echt tot ontwikkeling. Zeemijnen worden ook wel eens tot de moderne vindingen van de Eerste Wereldoorlog gerekend.

Lege plekken

Al sinds een aantal jaren staat dit bijzondere rijksmonument ongebruikt te verstillen. Het magazijn was tot de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Marine voor mijnenopslag. En na de oorlog gebruikte de Marine het voor materiaalopslag. Tegenwoordig staat het pand leeg en zijn er weinig sporen meer van het doel waarvoor het magazijn ooit werd gebouwd. Ook zijn geschiedenis toont veel lege plekken.

Tijdens de excursie wordt een beeld geschetst van wat de zeemijn in de Eerste Wereldoorlog betekende en zo geprobeerd ook het Mijnenmagazijn een gezicht te geven.

Praktische informatie

De excursies zijn 26 juni (uitverkocht), 10 juli, 24 juli, 2, 7 augustus (2 excursies: 14:00 uur + 15:30 uur), 16 en 21 augustus om 14.00 uur. De excursie duurt ongeveer drie kwartier. Kosten zijn vijf euro per persoon. Tickets zijn vanaf nu te verkrijgen aan de balie van de Schotse Huizen of reserveren via telefoonnummer: 0118-501744. Je kunt je uiterlijk tot de zondag voorafgaand aan de excursie opgeven. Maar let op, er is veel belangstelling!

Voor de deelnemers: we verzamelen een kwartier voorafgaand aan de excursie (13:45 uur of 15:15 uur) bij hek op de dijk bij het mijnenmagazijn. Zorg dat je op tijd bent!

 

Meer over Tussen Hoop en Vrees

De tentoonstelling Tussen Hoop en Vrees: Veere en de Groote Oorlog (1914-1918) laat in Museum Veere zien hoe honderd jaar geleden het leven ‘tussen hoop en vrees’ moet zijn geweest in Veere en omstreken.

Ook wordt Zeeuws werk getoond van onder meer Walter Vaes en de andere gevluchte Belgische kunstenaars die in Domburg en Vlissingen verbleven. Afzonderlijk wordt er aandacht besteed aan het werk van garnizoenscommandant Johannes ten Klooster en zijn er foto’s te zien uit de oorlogsjaren van Albert Ochs en zijn dochter Alma, die toen samen het middelpunt vormden van de Veerse kunstenaarsgemeenschap.

Voor uitgebreide informatie, zie de tentoonstellingspagina