Welkom - Welcome - Wilkommen

Ode aan de Schotse Hooglanden

Op zondag 8 maart presenteert Museum Veere de voorstelling ‘Ode aan de Schotse Hooglanden’.

Schrijfster Josephine Rombouts, fotograaf Jamie Grant en pianist/componist Jacco Lamfers delen in deze voorstelling met verhalen, foto’s en pianomuziek hun liefde voor het Schotse landschap.

Josephine Rombouts is bekend om haar bestsellers Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle. Ze leest voor uit het boek The Living Mountain van de invloedrijke Schotse natuur-schrijfster Nan Shepherd. In februari verschijnt de vertaling van dit boek (De Levende Berg) bij de Arbeiderspers. Op 29 maart geeft ze haar boekpresentatie van Terug naar Cliffrock Castle.

Jamie Grant is een Schotse fotograaf die verschillende prijzen kreeg voor zijn zwart-wit natuur-fotografie. Hij woont en werkt in de Schotse Hooglanden. De foto’s worden tijdens de verhalen en muziek geprojecteerd.

Jacco Lamfers is als pianist verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium van Schotland in Glasgow. De Hooglanden inspireerden hem tot het componeren van de Water Meditations voor piano, die hij ten gehore brengt op 8 maart in de Schotse Huizen.

Veere & Schotland

Al meer dan 700 jaar is er een relatie tussen Veere en Schotland. Vanaf de 13de eeuw deden Veerse vissers Schotse havenplaatsen aan. Deze contacten in de Middeleeuwen én het huwelijk in 1444 van Wolfert VI van Borselen, Heer van Veere, met de prinses Mary Stuart, dochter van de Schotse koning James I, resulteerden in een jarenlange handelsrelatie. De handelscontacten met Schotland brachten Veere grote welvaart.

Tijd: 15.00 – 16.30 uur
Locatie: Schotse Huizen, Museum Veere
Kosten : €12,- inclusief museumentree t.w.v. €7,- (entreekaartje is een maand geldig is voor beide locaties: openingstijden)

Aanmelden