Welkom - Welcome - Wilkommen

Nieuwe muziek | stadhuiscarillon in Veere

Nieuwe muziek rond de kerstdagen vanaf het stadhuiscarillon in Veere
Vanaf donderdag 25 november klinken er weer nieuwe melodieën op het carillon van de stadhuistoren in Veere.
Speciaal voor de huidige expositie ‘Van Loon’ in Museum Veere heeft stadsbeiaardier David van der Vlies de melodie van ‘Wilt heden nu treden’ van A. Valerius op de speeltrommel gezet. Van Loon bewaarde hier bijzondere herinneringen aan en heeft dit lied ook opgenomen in een van zijn publicaties. Bijzonder voor deze keer is dat de melodie van ‘Wilt heden nu treden’ op de speeltrommel is verstoken met allemaal nieuwe ijzeren nootjes. Deze worden nu voor het eerst gebruikt en zijn geschonken door de Stadsraad van Veere. De gemeente heeft het bedrag verder financieel aangevuld. Deze nootjes of pennen moesten stuk voor stuk gemaakt worden en zijn een exacte kopie van de reeds bestaande historische noten. Deze aanvulling was hard nodig omdat door de jaren heen er nootjes gesneuveld en versleten waren. Nu beschikt stadsbeiaardier David van der Vlies weer over genoeg noten om de mogelijkheden van de speeltrommel helemaal te benutten.
Er klinkt van de stadhuistoren nog een melodie die in de eindjaren van ‘Van Loon’ regelmatig te horen was. Net voor de uurslagen is ‘White Christmas’ van Irving Berlin te horen. Berlin schreef het nummer rond 1940. Bing Crosby zong het voor het eerst in het openbaar tijdens zijn NBC-radioprogramma op kerstdag 1941. White Christmas werd een nummer 1 hit in 1942 en bleef die plaats elf weken lang bezetten. Het nummer White Christmas wordt voorafgegaan door een introductie van 3 maten uit ‘Sleigh Ride’ van Leroy Anderson uit 1950.
De speeltrommel wordt 3 keer per jaar van nieuwe muziek voorzien. Deze dateert samen met de klokken uit het jaar 1735 en is geheel nog in originele staat. Een wonder van techniek.