Welkom - Welcome - Wilkommen

Kennismaken met David van der Vlies

Mijn naam is David van der Vlies en ik ben stadsbeiaardier van Veere. Je kunt mijn verrichtingen horen op o.a. donderdagmiddagen tussen 12 en 13 uur. Ik ben geboren in Ridderkerk (1977) en woon in Dordrecht samen met mijn vrouw en twee kinderen van 9 en 14 jaar. Ik studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel en kerkmuziek. Aan het eind van deze opleiding ben ik pas begonnen met het spelen van carillon. Het is niet een standaardinstrument dat je zomaar thuis in de kamer hebt staan. Al vrij snel had ik een oefenklavier in huis. Dit is vergelijkbaar met wat er in de toren staat, maar dan natuurlijk zonder echte klokken. In Amersfoort studeerde ik aan de beiaardschool, de enige vakopleiding in Nederland om alle facetten van het carillon (of ook wel de beiaard) te leren spelen. Ik geef orgel-, piano- en keyboardles aan de muziekschool en op zondag ben ik organist in de Engelse St. Marys Church in Rotterdam. 

In december 2012 ben ik in Veere door de gemeente aangesteld als stadsbeiaardier. Hiermee bespeel ik het carillon met klokken uit de historische jaartallen van 1735 en 1790. Het carillon is echt een van de mooiste van ons land. De 47 klokken bespeel ik met een stokkenklavier en een voetpedaal dat lijkt op dat van een orgelpedaal. Naast het carillon in Veere speel ik ook op veel andere carillons maar dan als vervangende beiaardier. Het leuke hieraan is dat ik op zoveel bijzondere plekken kom die vaak voor het publiek niet altijd toegankelijk zijn. 

Toen na een tijd het stadhuis van Veere werd gerestaureerd en ook het hele carillon gedemonteerd werd, gaf dit wel een goede aanleiding om bij het terugplaatsen van de klokken en de mechaniek te kijken naar de historische plaatsing van de klokken. Mooi om hierbij aanwezig te zijn en mee te kunnen denken. Het resultaat is nog steeds fantastisch. Ondanks dat het zo mooi gerestaureerd is, vraagt het toch regelmatig klein onderhoud. Vaak zijn het kleine zaken van het bijregelen van de draden, corrigeren van veren of de hamers aan de buitenkant van de klokken en het smeren van een aantal onderdelen. Veel hiervan stel ik zelf bij of repareer ik voor of na mijn bespeling. 

Naast het bespelen van het carillon zorg ik voor de melodieën die op de speeltrommel geplaatst worden. Het versteken’ van de speeltrommel gebeurt 3 keer per jaar.  

Ik heb al veel leuke activiteiten rond het carillon kunnen organiseren; zomeravondconcerten waarbij het publiek in een mooie tuin kan luisteren; het jaarlijks carillonfestival waarbij ook andere muzikanten meespelen, samenspelen met een mobiel carillon en hopelijk kan dit in 2022 weer doorgaan; kleine rondleidingen in de toren bij het uurwerk en de speeltrommel, een rondleiding aan een schoolklas; maar ook het spelen ter gelegenheid van bruiloften en uitvaarten of individuele verzoeken of zoals laatst bij de opening van de expositie Van Loon’ in het museum. 

Omdat het instrument op straat te horen is, moet het instrument eigenlijk voor elk wat wils laten horen. Ik vind het leuk om in te spelen op de actualiteit van de dag. Doordat oude klokken een andere stemming hebben, klinkt niet alle (hedendaagse) muziek even goed. De bewerkingen van de muziek maak ik vaak zelf. Gedurende de week bereid ik de bespeling voor. Ik vind het boeiend om zo met muziek in combinatie met de specifieke Veerse klokkenklank bezig te zijn. Het is daarna heerlijk om een uur te spelen op deze prachtige parel in Veere. In de wintermaanden wordt er overigens om de week op het carillon gespeeld. In de vitrine aan de buitenkant van het stadhuis hangt een lijstje met de speeldata op het carillon. Voor verzoeknummers sta ik altijd open. Je kunt eventueel een berichtje achterlaten bij de balie van het stadhuis. Je hoort van mij!