Welkom - Welcome - Wilkommen

Een eigenzinnig romanticus

Museum Veere opent 18 november 2022 de expositie Een Eigenzinnig Romanticus: Leven en werk van J.H. Hollestelle. In de tentoonstelling wordt een selectie uit het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar getoond.

Jacob Huijbrecht Hollestelle (1858-1920) was een eenling die het liefst tekeningen en schilderijen maakte met historische taferelen en stadsgezichten. Hollestelles hang naar het romanticisme blijkt uit zijn tijdloze landschappen waarin hij ruïnes plaatste; een typisch kenmerk van de romantiek. Eveneens kenmerkend voor de romantiek is het gebruik van het verleden. Hollestelle vervaardigde stadgezichten met historische elementen, zoals de Vlissingse Poort te Middelburg uit 1895 die al in1867 was gesloopt voor de aanleg van het Kanaal van Walcheren. Originaliteit is ook een element van de romantiek, het hebben van een individualistische visie. Dat laatste daar beschikte Hollestelle over: hij was een eigenzinnig romanticus.

Catalogus en schetsboek Veere
Bij de tentoonstelling is een bijbehorende catalogus uitgegeven, deze bevat een schat aan nooit eerder gepubliceerd materiaal. Ook is een schetsboekje met tekening van Veere uit de periode 1896 – 1898 vervaardigd. Beide te koop in de Museumwinkel.

Een Eigenzinnig Romanticus: leven en werk van J.H. Hollestelle is te zien in de Schotse Huizen van 19 november 2022 t/m 4 juni 2023.