Welkom - Welcome - Wilkommen

Inspiratiedag Veers Licht 2.0

Inspiratiedag Veers Licht 2.0

tijd 14:00

6 november 2022

Inspiratiedag Veers Licht 2.0: laat je prikkelen door het Zeeuwse Licht

Museum Veere verwelkomt je op zondag 6 november met een speciale inspiratiedag. Dit evenement is de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling Veers Licht 2.0.

De middag wordt geopend met het dansstuk Veers Licht van choreograaf Jewel Jamah Riemens. Zij voert het stuk uit samen met dansers Yara van der Mul, Estée Pattipeiluhu, Sara Kats en Nikita De Veen. Vervolgens zal kunstenaar Loek Grootjans in Museum Veere vertellen over zijn onderzoek naar het Zeeuws Licht in het algemeen en het Veerse Licht in het bijzonder.

Het licht in Zeeland is speciaal. Kunstenaars van heinde en verre komen er al meer dan een eeuw op af. Schilders als Mondriaan en Toorop zijn in Domburg groot geworden door te pionieren met het Zeeuws Licht. Piet Mondriaan veranderde gaandeweg van techniek, nadat hij op het duin in Domburg had gestaan. De kunstenaars van de expositie Veers Licht 2.0 -die tot 6 November in Museum Veere te zien is- lieten zich eveneens inspireren door het licht dat zich niet laat vangen, maar wel laat ervaren.

Zeeuws licht is anders dan waar ook ter wereld.
Loek Grootjans, naast kunstenaar ook filosoof, zocht naar een wetenschappelijke onderbouwing voor het ondefinieerbare en ongrijpbare Zeeuws Licht. Grootjans verzamelde en analyseerde het licht. Hij haalde een jaar lang water uit de zee en bewaarde dit in flessen. Hij ontdekte dat de zoutkristallen in de lucht aan de kust anders zijn dan elders, en dit beïnvloedt het licht. In een lezing zet hij uiteen wat zijn bevindingen zijn en vertelt hij over de bezieling van de kunstenaars die werden geïnspireerd door het Zeeuws Licht.

Toegang €0,-*/12,00 / Aanvang: 14:00 uur/ Inloop: 13:30 uur/ Locatie: Museum Veere – Schotse Huizen, opgeven via het onderstaande formulier.

*gratis voor exposanten