Welkom - Wilkommen - Welcome

GEANNULEERD – Alma-lezing (& diner)

GEANNULEERD – Alma-lezing (& diner)

prent willem V op reis
tijd 16:00

15 maart 2020

Zondag 15 maart is de derde en laatste Alma-lezing van dit seizoen. Elke derde zondag van de maanden januari, februari en maart organiseert Museum Veere een speciale Alma-lezing met na afloop een optioneel aanschuifdiner in één van de Veerse restaurants. Deze middag is de eer aan Anna de Bruyn, conservator voor de Zelandia Illustrata bij het Zeeuws Genootschap. Ze heeft in samenwerking met het Zeeuws Archief de expositie ‘Op reis met Willem V’ verzorgd.

De Zeeuwse reis van prins Willem V (1786)

In de zomer van 1786 reist Prins Willem V van Oranje, de laatste erfstadhouder, met zijn gezin door Zeeland. Dit is niet zomaar een prinselijk plezierreisje, maar vooral een politieke promotietour om sympathie te winnen voor zijn bewind. Het is de woelige patriottentijd en zijn stadhouderlijke positie is alles behalve zeker.
Willem V wordt vorstelijk onthaald. Per schip en per koets reist hij over Walcheren en Zuid-Beveland. Daar laten de inwoners hem het mooiste en opzienbarendste zien wat hun dorpen en steden te bieden hebben. Niettemin leidt het bezoek van de stadhouder hier en daar tot onrust en opstootjes tussen de patriotten en prinsgezinden.

De lezing volgt de vorstelijke reis door de ogen van prins Willem V. Welke bezienswaardigheden bezoekt hij? Wat maakt hij mee? Aan de hand van sfeervolle afbeeldingen en interessante en amusante anekdotes worden zijn belevenissen gereconstrueerd, met speciale aandacht voor zijn bezoek aan Veere.

Een expositie over deze reis is tot 2 mei te zien in het Zeeuws Archief in Middelburg: ‘Op reis met Willem V: een vorstelijke reis door achttiende-eeuws Zeeland’, een samenwerking van het Zeeuws Archief en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen.

AANMELDEN (vanaf 17 februari)

Programma

15.30u – zaal open
15.45u – ontvangst met thee, koffie en lekkers
16.00u – lezing door Anna de Bruyn. Kosten: € 10,-
17.00u – einde lezing; gelegenheid bezoek expositie ‘Verfijnd Verleden’
17.30u – Veers aanschuifdiner bij restaurant de Campveerse Toren. Kosten: €20,-
Reserveren via info@campveersetoren.nl. Uiterlijk vrijdag 13 maart 2020.

Geannuleerd

Museum Veere sluit tot en met 31 maart. Wij volgen hierin het advies op van onze brancheorganisatie, de Museumvereniging, om alle musea te sluiten. Dit betekent ook dat alle evenementen en activiteiten in deze periode niet doorgaan.