Welkom - Welcome - Wilkommen

ALMA avonden 2019

Al sinds 2009 worden er in de maanden januari, februari en maart ALMA avonden georganiseerd in de Beeldenzaal van de Schotse huizen. Tijdens ALMA avonden wordt er een spreker uitgenodigd een lezing te houden over een Veers of Zeeuws onderwerp. De avonden worden muzikaal omlijst door een klassiek muzikant. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk een speciaal Veers menu in één van de Veerse restaurants te reserveren.

Bekijk de activiteitenkalender voor actuele data en onderwerpen

Ontstaan van de ALMA avonden

In 2009 ontstond het idee om in de stille Veerse wintermaanden culturele activiteiten te gaan organiseren. Het is begonnen met een avond waarop een aantal Veerenaren hun eigen kunst exposeerden in de Schotse Huizen en er over vertelden. Hieraan vooraf ging een gezamenlijk diner in één van de Veerse restaurants. Later ontwikkelde de ALMA avonden zich tot lezingen over een lokaal onderwerp op het gebied van kunst of historie. De toevoeging van een klassieke muzikale uitvoering na afloop van de lezing volgde later. De traditie van het gezamenlijk dineren is gebleven in de vorm van een speciaal menu dat die avond is te bestellen in één van de restaurants in Veere.

Alma Oakes

De ALMA avonden zijn genoemd naar Alma Oakes, de voormalige eigenaar van één van de Schotse Huizen. Begin 20e eeuw gaf zij in haar huis gelegenheid kunst te exposeren en erover te spreken, later schonk zij haar huis aan de Staat, met het beding dat er een museum in moest komen samen met het buurhuis dat door haar vader ter beschikking was gesteld.