Welkom - Welcome - Wilkommen

10 juni: Beiaardfestival

Het Beiaardfestival Veere is dit jaar op zaterdag 10 juni. De hele dag klinken door de stad de gezellige klokken van de stadhuisbeiaard en zijn er verrassende optredens onder de toren. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met het Veers Open Tuinenweekend.

Op de markt speelt Lydia Zwart in een kennismaking met het zwaarste instrument ter wereld. Ze brengt haar eigen beiaardklavier mee. Ze geeft uitleg over het klavier en iedereen kan de beiaardier eens van dichtbij aan het werk zien zonder een lastige klokkentoren te beklimmen. Ze speelt samen met stadsbeiaardier David van der Vlies het sprookje Rapunzel waarin de toren van het Stadhuis een nieuwe rol speelt.

We organiseren deze dag speciale rondleidingen naar de speeltrommel van het carillon. Deze trommel staat op de zolder van het stadhuis. Hier kunt u van dichtbij het mechanisme zien dat elk half en heel uur voor een vrolijk klokkenspel zorgt.

Omdat het dit weekend Veers Open Tuinenweekend is, wordt er in de tuin van Stadhuistuin 1 een prachtige luistertuin ingericht. In de weelderige concertzaal kunt u genieten van de muziek. De verrichtingen van de stadsbeiaardier kunt u volgen via een live videoverbinding. In deze tuin zal Lydia Zwart onder andere een voorstelling geven waarbij kinderen en natuurlijk ook volwassenen samen met een aantal mooie handpoppen een lied met de beiaard leren.

Programma

10.30 uur   Opening door wethouder René Molenaar
Muziek op de Veerse Beiaard door wethouder René Molenaar met stadsbeiaardier David van der Vlies en blazers van Veere’s Genoegen, locatie voor bordes stadhuis

11.10 uur en 16.05 uur    Sprookje Rapunzel
Lydia Zwart vertelt op de Markt het sprookje Rapunzel begeleid door beiaard
Met een echte Rapunzel in de toren

11.30 uur en 14:30 uur    ‘Rondom het Carillon’
presentatie op de Markt door Lydia Zwart
Een kennismaking met het zwaarste instrument ter wereld. 

12.10 uur, 12:45 en 14:15 uur      Rondleiding naar de trommelzolder van het stadhuis
Met deskundige uitleg van museumgids Chris Koole
Start Museum Veere, locatie Stadhuis, toegang €10,00 inclusief bezoek Museum Veere

12.30 uur       Concert op de kamerbeiaard en stadhuiscarillon
Neem plaats in de luistertuin, Stadhuisstraat 1 of op de Markt en geniet van bloemenmelodieën door beiaardier Lydia Zwart en David van der Vlies met vooraf een toelichting in zowel de tuin als op de markt.
Toegang luistertuin €2,00 of gratis met Open Tuinen Weekend passe-partout

13.30 uur en 15:30 uur  Kinderworkshop ‘Zingen als de toren – Dat klinkt als een klok’ Lydia Zwart zingt met haar handpoppen in de luistertuin achter het Stadhuis,
Toegang €2,00 of gratis met Open Tuinen Weekend passe-partout
Workshop is ook erg leuk voor volwassenen!

14.00 uur   Verzoeknummers
Stem op 10 juni in de tent op de Markt op jouw favorite muzieknummer
Het concert en de stemming is zowel op de Markt als in de luistertuin te volgen

16.25 uur    Slotconcert
Beiaardconcert met Lydia Zwart en David van der Vlies op kamerbeiaard en het stadhuiscarillon, met als luisterlocatie de Markt