Welkom - Welcome - Wilkommen

1 juli: zomeravondconcert Veerse Beiaard

Deze zomer zijn er weer vijf zomeravondconcerten op de Veerse Stadhuisbeiaard. Het eerste concert is zaterdag 1 juli. Van 19:00 tot 20:00 uur speelt stadsbeiaardier David van der Vlies muziek van Jan Kwist. Jan Kwist was van 1949 tot 1953 ook stadsbeiaardier in Veere. De muziek is in de hele stad te horen, in de speciale luistertuin aan Markt 7 kan het publiek er rustig genieten. Hier staan stoelen klaar en de verrichtingen van de beiaardier zijn live te volgen op een groot scherm. Om 18:45 geeft David van der Vlies in de tuin een uitleg over het programma. De tuin is een half uur voor aanvang van het concert open. De toegang is gratis.

Jan Kwist

Jan Kwist was van 1949-1953 stadsbeiaardier in Veere en emigreerde daarna naar Amerika. De muziek voor deze avond bestaat uit beiaardbewerkingen van bekende en minder bekende muziek. Veel van deze muziek is destijds met pen en papier overgeschreven door Jan Kwist. De muziek is recent door een kleinzoon van Jan Kwist overhandigd aan stadsbeiaardier David van der Vlies. David heeft uit al deze muziek een mooie selectie gemaakt voor het zomeravondconcert.

Programma
(volledig programma in pdf)

1. Vroege beiaardarrangementen van Jan Kwist in de periode tot 1954. In de muziek staan speelaanwijzingen voor het gebruik voor een een beiaard als in Veere. De beiaard bezat overigens destijds geen 47 maar 35 klokken. In de muziek zijn geen jaartallen te vinden betreffende het uitvoeren of opschrijven:

 • Le Tambourin J. Rameau 1683-1764
 • Cantique de Noël A. Adam 1803-1856
 • Toccata no. 6 (Aeolian) J.P. Sweelinck 1562-1621

2. Beiaardbewerkingen en composities van belangrijke beiaarddocenten uit zijn tijd. De werken zullen ongetwijfeld vaak zijn gespeeld door Jan Kwist tijdens zijn studie in Mechelen. Dit blijkt aan de vele notities in de muziek. Gezien deze aantekeningen is het te verwachten dat deze muziek ook uitgevoerd is in de periode dat Kwist in Veere beiaardier was:

 • Preludium I A.P.F. Boëly (1785-1858) / bew. S. Nees
 • Andante Cantabile, thema met variaties J. Denyn 1862-1941
 • Studie in Re-klein voor beiaard S. Nees 1901-1965

3. Muziek van een belangrijke muzikant en beiaardier uit de ontstaanstijd van het carillon en in de beiaardliteratuur. Matthias van den Gheyn zal zeker het instrument in zijn tijd hebben bespeeld. Hij wordt ook wel de Bach van het carillon genoemd. Hij is een neef van de klokkengieter. Werkte destijds ook in de klokkengieterij en was ook muzikant. hij heeft als een van de weinige muzikanten composities opgeschreven voor het carillon. Dit werk is overgeschreven door Jan Kwist en waarschijnlijk veelvuldig uitgevoerd door hem:

 • Fuga M. van den Gheyn 1721-1785

4. De volgende arrangementen van Jan Kwist zijn van na 1953 zijn. Deze bewerkingen voor beiaard bewerkt met de klankmogelijkheden van het Amerikaanse instrument van 35 klokken in Greenwood, South Carolina waar Jan Kwist van 1954 tot 1963 beiaardier was. Mogelijk hebben ook andere Amerikaanse beiaarden model gestaan waar Jan Kwist gast-concerten voor verzorgde.

 • The dove S. Yradier 1809-1865
 • A song of India     N. Rimsky-Korsakoff 1872-1908
 • Waltz, op. 39 no. 15           J. Brahms 1833-1897
 • Prelude, op.3 no. 2 S. Rachmaninov 1873-1943
 • Slow waltz, uit Coppélia L. Délibes 1836-1891
 • Thème Slave, uit Coppélia L. Délibes 1836-1891

Videoverbinding
Het werk van de beiaardier speelt zich af hoog in de toren van het stadhuis in Veere. Normaal gesproken is dat onzichtbaar voor de luisteraars. Speciaal voor de zomerconcerten kunnen bezoekers in de luistertuin het spel van de beiaardier live volgen op een beeldscherm.

Concertreeks
Het concert op 1 juli is de eerste van een reeks van vijf concerten.

– Op zaterdag 15 juli speelt Richard de Waard, beiaardier uit Rotterdam met Dina Verheyden. In het concert wordt beiaard muziek gecombineerd met zang, klarinet en accordeon. Het concert is te volgen in de luistertuin van Markt 7.

– Zaterdag 29 juli speelt Geert D’hollander, beiaardier van Bok Tower Gardens in Lake Wales, Florida. Het concert is te volgen in een tuin aan de Stadhuisstraat.

– Zaterdag 12 augustus komt Bas de Vroome naar Veere. Hij is beiaardier in o.a. Vlaardingen, Naaldwijk en Spijkenisse. De luisterlocatie wordt later bekend gemaakt.

– Tot slot geeft Peter Bremer op zaterdag 26 augustus een concert. Hij is beiaardier in Brielle, Vught, Valkenswaard en Zeist. De luisterlocatie wordt later bekend gemaakt.

 

One thought on “1 juli: zomeravondconcert Veerse Beiaard

 1. levende geschiedenis schreef:

  Goed werk. Dankjewel

Comments are closed.