Welkom - Welcome - Wilkommen

Verfijnd verleden

Verfijnd Verleden; werk van Piet Rijken (1915-2001)

Dit jaar presenteert Museum Veere de tentoonstelling Verfijnd Verleden, werk van Piet Rijken (1915-2001). De expositie biedt een bijzonder overzicht van het werk van deze eigenzinnige ‘fijnschilder’ die in de tweede helft van de vorige eeuw, tegen alle moderne kunststromingen in, zijn eigen gang ging en de vergankelijkheid der dingen minutieus op het doek weergaf. Museum Veere is verheugd dat ook het vierluik Bodemvondsten Veere I t/m IV kan worden geëxposeerd. De schilderijen tonen de archeologische vondsten die vijfentwintig jaar geleden in de kelder van het Schotse Huis ‘In den Struys’, onderdeel van Museum Veere, gedaan werden. Een selectie van voorwerpen uit deze unieke ‘beerputvondst’ wordt eveneens getoond.

Piet Rijken staat bekend als fijnschilder. Zijn inspiratie vond hij in de natuur. Een uitgebloeide zonnebloem, een dode vogel, een halfvergaan blad, Rijken zag schoonheid in het verval. Ook oude voorwerpen met een bewogen verleden fascineerden hem. Door de tijd gevormd, vervormd en versleten. Zorgvuldig gerangschikt tot de ideale compositie legde hij de voorwerpen vast op het doek. Niet altijd zuiver realistisch; soms vertellen zijn schilderijen een verhaal. Rijken voelde zich aangetrokken tot het magisch realisme.

Rijken en Museum Veere

Piet Rijken is van speciale betekenis voor Museum Veere omdat hij in de jaren negentig een viertal stillevens maakte van de unieke archeologische ‘beerputvondsten’ die vijfentwintig jaar geleden in de kelder van het eeuwenoude Schotse huis ‘In den Struys’, onderdeel van Museum Veere, gedaan werden. Ze stammen uit de hoogtijdagen van de trotse handelsstad Veere.

In de expositiezalen van de Schotse Huizen toont Museum Veere met de expositie Verfijnd Verleden; werk van Piet Rijken (1915-2001) een boeiend overzicht van het oeuvre van de schilder. Ook het vierluik is bijeengebracht. Daarnaast is een bijzondere selectie te zien uit de ruim vijfhonderd jaar oude ‘Struysvondsten’, evenals andere voorwerpen waarin Rijken inspiratie vond.

De expositie was te zien van 15 december tot en met 8 november 2020 (verlengd!).

 

Door het coronavirus moest ook Museum Veere haar deuren sluiten. Gelukkig kon je de bijzondere expositie van Piet Rijken nog wel virtueel zien!

Thuis alvast de expositie bekijken? Zelfs als het museum gesloten is. Dat kan nu! Verfijnd Verleden, de tentoonstelling met werken van Piet Rijken en de archeologische vondsten uit de Struyskelder is in beeld gebracht. Ga het museum in en wandel met behulp van muis of pijltjestoetsen door de zalen. Hier en daar kan een luikje open waarin informatie is verstopt. Veel plezier!

De tentoonstelling is samengesteld door leden van de familie Rijken en Nicolette van Neste. De Virtual tour door Bianca Runge.

 

Filmpje over het bijzondere schilderij Kiekkast – normaal te zien bij Terra Maris