Welkom - Wilkommen - Welcome

Stadswandelingen

Het museum of de stad door de ogen van een kenner bekijken? Dat kan. Museum Veere verzorgt verschillende rondleidingen. Met een professionele gids komt u langs de verborgen plekjes van Veere, de plaatsen met een bijzonder verhaal. Op deze pagina leest u alle mogelijkheden.

‘Beleef Veere’ stadswandeling (1 uur)

tijd: elke woensdag en zaterdag om 14.00 uur (van 20 juni tot 18 september)
vertrek: 14.00 uur bij het Stadhuis, Markt 5 in Veere
tickets: € 5,00 per persoon, verkrijgbaar bij de balie van het Stadhuis

HeaderMet deze wandeling beleeft u het Veere van toen en nu. De gids vertelt verhalen en anekdotes die schuilgaan achter de (historische) plekken van deze stad. De route gaat langs pittoreske steegjes, de mooie plaatsen en de belangrijkste monumenten van Veere zoals de Grote Kerk en de cisterne. Zo ontdekt u Veere en leert u op een luchtige manier meer over de achtergrond van deze stad.

Deze wandeling kan ook voor groepen worden geboekt via museum@museumveere.nl. De prijs van deze wandeling is €60,00 per groep (maximaal aantal deelnemers 15).

Veere vanaf het water

tijd: elke woensdag en donderdag om 11.00 en 14.00 uur (van 22 juni tot 16 september) (niet op 14 juli en 18 augustus)
vertrek: 11.00 en 14.00 uur bij de Schotse Huizen, Kaai 25-27
tickets: € 15,00 per persoon, verkrijgbaar bij de balie van de Schotse Huizen

0239Combineer een bezoek aan Museum Veere met een vaartocht aan boord van een typisch Zeeuws vissersvaartuig: de Hoogaars.

Vóór de sluiting van de Veerse gatdam voeren honderden hoogaarzen bij Veere. Een tocht met een authentieke hoogaars over het Veerse Meer is een unieke ervaring. Tijdens zo’n tocht kunt u het prachtige zicht dat de vissers vroeger op Veere hadden zelf beleven. Uw schipper vertelt over de stad en de bijzondere panden en plekken die vanaf het water te bewonderen zijn. De vaartocht duurt anderhalf uur. Na deze tocht bezoekt u op eigen gelegenheid het Museum Veere, een mooie combinatie: Veere van binnen én van buiten.

De prijs van de vaartocht is € 15,00 en is inclusief een bezoek aan het museum. Er is aan boord plaats voor twaalf passagiers. Wilt u zeker weten dat u meekunt? Reserveer dan uw plaats via museum@museumveere.nl.

Drie wandelingen op reservering

Naast de vaste stadswandeling is het voor groepen (maximaal aantal deelnemers 15) mogelijk thema wandelingen en rondleidingen te boeken:

‘Schilders in Veere’ (1 uur)

Heymans L. (Large)Aan het begin van de 20e eeuw trokken kunstenaars als Willem Vaarzon Morel, Claire Bonebakker en Jan Heyse naar het pittoreske Veere. De stad had in die tijd een enorme aantrekkingskracht op kunstenaars vanwege de open verbinding naar zee en het bijzondere licht. De ‘Schilders in Veere-route’ neemt u mee langs de huizen en schilderplekken van deze bekende kunstenaars, met anekdotes over hun leven en voorbeelden van hun werk.

De prijs van deze wandeling is € 60,00 per groep (maximaal aantal deelnemers 15) en deze kan worden geboekt via museum@museumveere.nl. Het is tegen meerprijs mogelijk aan deze rondwandeling een bezoek aan Museum Veere te koppelen.

Stadswandeling en bezoek aan het museum (1,5 uur)

Luchtfoto Veerse Meer Foto: Joop van Houdt / Rijkswaterstaat

Voor een uitgebreidere Veere-ervaring, bieden wij de mogelijkheid van een stadswandeling van 1,5 uur met een bezoek aan de hoogtepunten van het Museum Veere. Tijdens de wandeling krijgt u een goed beeld van de rijke historie van het stadje Veere. De wandeling start voor het Stadhuis op Markt, waarna de gids u en uw groep meeneemt door het historische Veere. U bekijkt de belangrijkste monumenten, maar ook de sfeervolle straatjes en plekken waar mooie anekdotes over bekend zijn. U hoort de verhalen die schuilgaan achter de oude gevels van de panden. Aan het einde van de wandeling brengt u een bezoek aan de hoogtepunten van het Museum Veere: de Beeldenzaal van de Schotse Huizen, de Vierschaar en de Trouwzaal van het Stadhuis. Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid de rest van het museum bezoeken.

De prijs van deze wandeling is € 95,00 per groep met een maximum van 15 personen. Deze wandeling kan worden geboekt via museum@museumveere.nl.

Rondleiding Museum Veere (1 uur)

SH2016_05Museum Veere is in twee bijzondere monumenten gehuisvest. Ze hebben elk hun eigen en bijzondere verhalen. Aan de hand van de topstukken in de beide locaties vertelt de gids het verhaal van Veere. De zeven zeldzame zestiende-eeuwse stadhuisbeelden van de adellijke familie Van Borsele Van Bourgondië en de maquette van Kasteel Sandenburgh brengen de heren en vrouwen van Veere tot leven. U ziet de vergulde beker van Maximiliaan, in 1546 in opdracht van Karel V gemaakt als geschenk aan Maximiliaan van Egmond, met een afbeelding van de oorlogsgod Mars. Hij houdt een schild met het wapen van de stad Veere vast. Over Veere als vissershaven en als uitvalsbasis voor de Schotse handel in de lage landen vertelt de gids op de zolder van ’t Lammeken. Vanuit de zolderramen heeft u een prachtig uitzicht over het Veerse Meer, waarbij u zich in kan denken hoe het er vroeger met de open-zee-verbinding en de vele handelsschepen uit heeft gezien. De schilderskolonie en hun inspiratiebronnen, zoals de Walcherse streekdracht, worden toegelicht in de Salon van Alma.

De prijs van deze wandeling is € 75,00 per groep met een maximum van 15 personen en kan worden geboekt via museum@museumveere.nl. De prijs is inclusief de gids en entree tot het museum.