Welkom - Welcome - Wilkommen

Rondleidingen Stadhuistoren 2022

Beklim in september of oktober de toren van het Stadhuis.

Unieke rondleidingen carillontoren
Museum Veere biedt op 14 september en 19 oktober 2022 de gelegenheid om de toren van Stadhuis Veere te beklimmen. Gids Chris Koole neemt je op deze dagen mee naar de toren waar het carillon en de speeltrommel van Veere staan. Dit is een unieke kans te noemen, omdat de toren het gehele jaar voor publiek gesloten blijft. 

Van den Gheyn Carillon
De toren van het Stadhuis kreeg haar huidige vorm in 1599. Het huidige carillon werd vervaardigd door Andreas Van den Gheyn, nazaat uit een oude klokkengietersfamilie die teruggaat tot in de veertiende eeuw. Het carillon van Veere wordt door kenners beschouwd als één van de topinstrumenten in dit genre.  

Uitzicht op Veere
Het carillon zorgt er samen met de carillontrommel voor dat er elk half uur vrolijke muziek in Veere klinkt. Tijdens de rondleiding hoor en zie je hoe de trommel werkt en hoe er een nieuwe melodie op wordt gezet. Natuurlijk kun je zien hoe de grote raderen de trommel laten draaien en horen hoe de klokken klinken. Als kers op de taart kun je misschien ook nog even door het luikje van het uitzicht op Veere genieten.  

Praktisch
Locatie: Markt 5, Veere
Data en tijden: 14 september & 19 oktober 11:00 en 13:00 uur; duur 1 uur
Kosten: €10,00 (inclusief bezoek aan het museum)

We hebben plek voor maximaal 10 personen per rondleiding dus geef je snel op vóór 12 september of vóór 17 oktober 2022 via: museum@museumveere.nl ovv torenbeklimming + datum + tijd