Welkom - Welcome - Wilkommen

Kimpe Zeeuws Meisje in Zoutelande

Pinksteren, Liesjesdag en klederdracht, drie begrippen die voor Zeeuwen bij elkaar horen. Een aantal Veerse Musea houdt die traditie levend. Zo roept het Polderhuis in Westkapelle sinds een aantal jaar mensen op om in hun Zeeuwse klederdracht te komen. Bij Terra Maris is klederdracht alom tegenwoordig op de Zeeuwse Ambachtendag.

Museum Veere schenkt dit Pinksterweekend aandacht aan onze bijzondere bruikleen: ’Zeeuws meisje te Zoutelande’ van Reinmond Kimpe.

Mensen in streekdracht zijn vaak afgebeeld op schilderijen die in Zeeland zijn gemaakt. Die van Reimond Kimpe hebben een zeer eigen uiterlijk, waarbij de strakke gelaatstrekken en indringende ogen van de personen opvallen.

Kimpe woonde en werkte met zekere regelmaat op Walcheren. Hij woonde vijftig jaar in Middelburg en overleed in 1970 in Veere. In deze periode schilderde hij diverse mannen, vrouwen en meisjes in Zeeuwse klederdracht. De koppen van sommige ‘geportretteerden’ lijken als uit hout gesneden en kijken met een strakke blik het werk uit. Dat geldt ook voor het hier weergegeven meisje uit Zoutelande.

Liesjesdag (Annetje en Lijsjesdag) is een oud gebruik dat al voorkwam in de zeventiende eeuw en standhield tot aan de Tweede Wereldoorlog. Het was traditie dat de dienstbodes en knechten in mei en in oktober van dienst konden wisselen. Oorspronkelijk was het de eerste donderdag van mei en oktober. Donderdag is de Middelburgse marktdag en de dienstboden hadden die dag vrij. Dat was een vrolijk gebeuren, omdat de Liesjesdagen vaak samenvielen met een kermis.

Later werd de feestelijke dag aan derde Pinksteren, een Zeeuws gebruik, gekoppeld. Pinksteren is voor de Zeeuwen nog steeds het moment om de klederacht uit de kast te halen, vooral ook omdat het ringrijden op Walcheren die dagen in klederdracht plaatsvindt.

‘ Zeeuws meisje te Zoutelande’ is vanaf Pinksteren nog de gehele maand juni te zien in de Schotse Huizen van Museum Veere.