Welkom - Welcome - Wilkommen

Veerenaren Vastgelegd

Jonkheer Willem Leonard Den Beer Poortugael verhuisde als zevenjarige vanuit Deventer naar Veere waar zijn vader in 1946 burgemeester werd. Toen hij veertien jaar was, in 1953, begon hij met fotograferen en hield dat de rest van zijn leven vol. De Veerenaren waren het gewend: Leonard had altijd zijn camera in de aanslag en legde hun wel en wee decennialang vast.

veerenarenvastgelegdNa het overlijden van ‘Den Beer’ in 2017 onderkenden zijn nabestaanden de historische waarde van het gigantische fotoarchief van meer dan 120.000 negatieven, dat hij hun naliet en richtten zij de Stichting Beheer Archief Den Beer Poortugael op.

 

De expositie ‘Veerenaren Vastgelegd’ is een eerbetoon aan de excentrieke Veerse fotograaf. In de Schotse Huizen een selectie met centrale thema’s ‘Veerse koppen’, karakteristieke portretten, en ‘Veerenaren aan het werk’, foto’s waarin de Veerse werkende bevolking in sfeervolle zwart-wit foto’s is vastgelegd.

In het Stadhuis wordt werk getoond van de grootvader van Leonard: A.W. den Beer Poortugael, een Amersfoortse artillerieofficier en kunstenaar. Deze kunstminnaar schilderde in de jaren ’20 regelmatig in zijn geliefde Veere.

Deze wisseltentoonstelling is te zien van 9 december tot en met 19 mei 2019. In het kader van deze expositie zijn een viertal rondleidingen georganiseerd dit voorjaar: meer info.

 

In de media

Veerenaren Vastgelegd: de verhalen achter de foto’s