Welkom - Welcome - Wilkommen

Tentoonstelling Jan Haas

IMG_9717Vanaf 14 augustus tot en met 4 december 2016 is in het stadhuis een tentoonstelling van de Vlissingse kunstenaar Jan Haas te zien.

Jan Harm Cornelis Haas zag op 26 oktober 1941 het levenslicht in Batavia (Jakarta) in het voormalige Nederlands-Indië en groeide op in Soerabaja. In 1952 vestigde het gezin Haas zich in Vlissingen.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw begon de jonge Jan Haas aan zijn beeldende carrière. In de loop der jaren heeft hij zich tot een gewaardeerd kunstenaar ontwikkeld. Na enkele omzwervingen woont en werkt hij sinds 1969 weer in Vlissingen, waar in veel publieke ruimten, zoals stadsparken en boulevards, zijn monumentale werken te vinden zijn. Sinds 1972 exposeert hij regelmatig in binnen- en buitenland.

IMG_9715AJan Haas is al meer dan 45 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. In het begin als tekenaar en graficus, later komen daar beeldhouwen en schilderen bij. ‘Wat hoort maak ik zelf wel uit’ schreef hij eens. Zo is het maar net… Als kunstenaar is hij dan ook een autodidact ‘pur sang’.

‘Het wezen van kunst is nu juist dat het geen enkele interpretatie op voorhand uitsluit …’

Op zoek naar avontuur in het leven, vindt hij ook het avontuur in zijn werk. Ongebonden, onafhankelijk laat hij de waan van de dag, die in de officiële kunstcircuits van galeries en musea hoogtij vieren, aan zich voorbijgaan. Zijn werken vertonen dus geen modernismen die aansluiten bij de snel opeenvolgende stijlbewegingen die zich in de afgelopen decennia hebben voorgedaan, maar getuigen van een oorspronkelijke geest en een avontuurlijk vakmanschap.

Jan Haas is als tekenaar, schilder, beeldhouwer, aquarellist en etser een veelzijdig kunstenaar. Verscheiden in vorm en techniek, maar altijd herkenbaar als een… Jan Haas. Soms lukt het hem even een vinger te leggen op het leven …

In Zeeland krijgt hij vooral bekendheid vanwege zijn grote ruimtelijke werken, zoals zijn vele brons plastieken van onder meer: Blik(je) (de Vlissingse bijnaam voor een zeevaartscholier), De Emmaüsgangers, Huiselijk Tafereel, Het Paar, Watersnood Monument in Colijnsplaat, Melkmeisje in Oost-Souburg, Landarbeiders in Sint Anna ter Muiden en zijn meest recente levensgrote brons-plastiek, Maayken (Jans) Evertsen op de Vlissingse Boulevard Evertsen.

Jan Haas over zijn werk:
‘Ik werk meestal met een thema. Die thema’s hebben te maken met de ontwikkelingsfases in mijn leven of met de reizen die ik maak. Mijn onderwerpen benader ik vanuit verschillende technieken, waarbij het één niet een voor-studie van het ander is. Dus dat tekenen geen aanloop naar ruimtelijk werk of een schildering is, maar een zelfstandig werk. Alles om op weg te gaan naar de top, naar het einddoel…

Thema’s die ik zodoende heb verkend zijn onder meer: ‘De droom van de tuinman’, verwon-dering over het leven der planten, wat een totaal ander leven is dan het leven van een boom- ! ‘Lisboa’, werk naar aanleiding van een langdurig verblijf in Lissabon. Grote aquarellen en staalplastieken gecombineerd met keramiek. ‘China’, een serie aquarellen als resultaat van een fietstocht door dat land. ‘Monks’, naar aanleiding van een fietstocht door Laos en bezoeken aan de vele kloosters daar en ‘Het leven moet geleefd worden’, werk ontstaan door omgang met mensen met niet aangeboren hersenletsel.’

Jan Haas in zijn atelier in Vlissingen

Jan Haas in zijn atelier in Vlissingen