Welkom - Welcome - Wilkommen

Françoise van Lynden-Banzet

Museum Veere opent op 2 december de tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet, fabuleus aquarelliste. De kleine expositie is een postume hommage aan deze kunstenares, die meer dan dertig jaar in Veere heeft gewoond en gewerkt.

Françoise van Lynden-Banzet wordt in 1922 in Parijs geboren, alwaar ze tijdens de oorlogsjaren een vierjarige opleiding volgt aan de École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, beter bekend als ‘les Arts Déco’. Anders dan in Nederland zijn gedurende de
Tweede Wereldoorlog de universiteiten en hogescholen in Frankrijk niet gesloten en kan Françoise Banzet haar scholing vervolgen aan de, in 1944 opgerichte, École Camondo waar zij afstudeert als binnenhuisarchitecte.

Nadat zij een paar jaar als binnenhuisarchitecte bij decorateur Carlhian aan de Place Vendôme heeft gewerkt, trouwt zij met de Carel Diederic Aernout baron van Lynden (1915-1998) en volgt er een periode waarin zij zich voornamelijk aan haar gezin wijdt.

Brussel
Rond 1960, als het gezin inmiddels in Brussel woont, pakt zij het aquarelleren weer op en schetst vanuit haar auto, stadsgezichten. In 1964 heeft zij in Brussel haar eerste expositie in Galerie l’Angle Aigu. Vanaf de jaren tachtig begint zij interieurs te aquarelleren. Ze krijgt vele opdrachten om voorname interieurs te portretteren, in Amerika, Engeland en ook in Nederland. In veertig jaar tijd zal zij meer dan 350 interieurs vereeuwigen.

Veere
Vanaf 1990 wonen mevrouw van Lynden en haar echtgenoot in Veere waar ze samen tekenend optrekken. Zij publiceren voor het Zeeuws Genootschap een uitgave over Zeeuwse historische elementen. In 2001 verzorgt mevrouw van Lynden de illustraties voor het boek ‘Anders bekeken’, de geschiedenis van het Zeeuwse binnenhuis. De laatste jaren worden de opdrachten minder. Geïnspireerd door onderwerpen die haar altijd al hebben geboeid, blijft zij in haar werkkamer actief tekenen: kronkelende herfstbladeren, bloemen, kleine voorwerpen, stukken gereedschap met mooie vormen, hele schetsboeken vol.

De tentoonstelling Françoise van Lynden-Banzet (1922-2021), fabuleus aquarelliste is te zien van 2 december 2022 t/m 21 mei 2023.