Welkom - Welcome - Wilkommen

Documentaire MuseumTV

In Museum Veere wordt de stadsgeschiedenis getoond van deze, ooit welvarende, handelsstad. Het is gevestigd in twee historische gebouwen: de Schotse Huizen aan de Kaai en het monumentale Stadhuis aan de Markt. Tot de collectie behoren de unieke 16e-eeuwse Stadhuisbeelden van Veere en de vergulde beker van Maximiliaan. In de Schotse Huizen zijn objecten te vinden die herinneren aan de Schots-Veerse handelsrelaties. Museum Veere werpt een wisselend licht op de geschiedenis van de stad.

De Schotten in Veere

Veere heeft een eeuwenoude relatie met Schotland. Van oudsher trokken veel Schotten naar de havenstad en hiermee kwam de handel op gang. Ze brachten huiden, zalm en wol mee. Aan het eind van de 18e eeuw vertrokken de Schotten uit Veere. Daarmee stortte de handel in en werd Veere de armste stad van Nederland. Er ontstond echter een grote aantrekkingskracht op kunstenaars.

Veerse kunstenaarskolonie

Aan het einde van de negentiende eeuw was Veere geliefd bij kunstenaars, vanwege de mooie gebouwen en de vele vissersbootjes. De eerste schilder die naar het dorp trok was Lucie van Dam van Isselt. Zij was niet de enige kunstenares in het dorp, maar liefst acht andere vrouwen vonden in Veere hun thuishaven. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de kunstvorm en daarmee verdween ook Veere als kunstenaarskolonie.

Meer video

Hieronder een paar korte filmpjes van bijzondere items in onze collectie.

Bekijk ook ons YouTube kanaal voor meer video’s!