Welkom - Welcome - Wilkommen

Consort of Voices 2018

Ook deze zomer organiseert barokensemble Consort of Voices een concertserie in Museum Veere. In de periode juni t/m september 2018 worden vijf concerten gegeven met muziek van Monteverdi tot Bach. Het openingsconcert is op 16 juni 2018 en heeft als titel ‘O beau jardin’. Het programma bevat Franse barokmuziek voor het hof van Lodewijk XIV. Andere data zijn: 7 juli (Monteverdi), 28 juli (Bach), 11 augustus (Monteverdi) en 15 september (Franse barokmuziek).

Concert 16 juni 2018: ‘O beau jardin…’

Franse barokmuziek voor het hof van Lodewijk XIV
Chambonnières, d’Anglebert, L. Couperin en Marais

Muziek was voor Lodewijk XIV erg belangrijk. Iedere dag werd hij omringd met de beste hofmusici zoals Chambonnières, d’Anglebert, Couperin, De Visée en Marais. In dit eerste concert speelt Consort of Voices betoverende muziek van deze componisten waaronder verschillende suites met bekende dansen uit de barok zoals de courante, de sarabande en de chaconne. Laat u verrassen door de vrije préludes voor klavecimbel en statige sarabandes voor de combinatie van klavecimbel en theorbe. Marais, de meester van de viola da gamba, schreef virtuoze muziek zoals de variaties op La Folia. De ‘gouden combinatie’ van viola da gamba, theorbe en klavecimbel zorgen voor een unieke en gevarieerde klankkleur zodat u optimaal kan genieten van deze koninklijke muziek.

Barokensemble Consort of Voices:
Annelies Poortvliet, viola da gamba
Nelleke ter Berg, theorbe
André Poortvliet, klavecimbel

 

Concert 7 juli 2018: ‘Madrigali Amorosi I’

Italiaanse liefdesliederen van Caccini, Kapsberger, Frescobaldi, Monteverdi, Sances

We keren in ons tweede concert terug naar de vroegbarok (eerste decennia van de 17e eeuw). De muziek uit die tijd belicht alle aspecten van de liefde: van de eerste verliefdheid zelf, de roes die je laat dansen, het gezucht en gesteun onder de macht van de liefde en de voortdurende angst om afgewezen te worden. Destijds wilde de nieuwe componeerstijl vooral deze affecten zo effectief mogelijk in muziek omzetten, het liefst in de monodie: één zangstem (voor de helderheid van de tekst) en één baslijn (met akkoorden). Dat betekent overigens niet dat slechts twee muzikanten noodzakelijk zijn. De bas wordt gespeeld door klavecimbel, theorbe (basluit) en basgamba. De tekst, waarop in deze periode van de muziekgeschiedenis steeds meer de nadruk valt, wordt gezongen door sopraan Marlotte van’t Hoff en bij gelegenheid versierd door de blokfluiten.

Voorafgaand aan het concert is er om 14:30 uur een interactieve kindervoorstelling: ‘een lied voor de koning’ waarin kinderen (leeftijd 4-12) kennis kunnen maken met muziek en muziekinstrumenten uit de 17e eeuw. Met een concertkaartje kunt u deze kindervoorstelling gratis bijwonen. Voor kinderen is de voorstelling gratis.

Barokensemble Consort of Voices:
Marlotte van’t Hoff, sopraan
Marco Ketels, blokfluit
Annelies Poortvliet, viola da gamba
Nelleke ter Berg, theorbe
André Poortvliet, klavecimbel

Concert 28 juli 2018: The Art of Transcription

Transcripties van muziek van J.S. Bach voor blokfluit en klavecimbel

In het Bach-programma “The Art of Transcription” is muziek van Bach bewerkt voor blokfluit en klavecimbel. Waarom spelen we eigenlijk deze bewerkingen? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: waarom zou je een fantastische triosonate voor orgel niet spelen in de combinatie van blokfluit en klavecimbel? Of wat te denken van een sonate voor viool en klavecimbel? Bachs zoon Carl Philipp Emanuel schreef in 1774 over deze werken: ‘deze klinken nu nog zeer goed en geven mij veel plezier, ongeacht dat ze meer dan 50 jaar oud zijn’. De muziek van Bach is tijdloos en ontroert altijd weer door de perfecte balans tussen ratio en emotie en tussen degelijk contrapunt en de galante stijl…

Barokensemble Consort of Voices:
Marco Ketels, blokfluit
André Poortvliet, klavecimbel

Concert 11 augustus 2018: ‘Madrigali Amorosi II’

Italiaanse liefdesliederen van Kapsberger, Frescobaldi en Monteverdi

In dit tweede programma met Italiaanse barokmuziek voert Consort of Voices meerstemmige vocale muziek uit door vier zangers. De componist Claudio Monteverdi staat centraal in dit programma. Monteverdi, kapelmeester van de San Marco zou uitgroeien tot één van de grootste componisten uit de westerse muziekgeschiedenis. Hij componeerde madrigalen, kerkmuziek en opera’s; de één nog genialer dan de andere. Tijdens dit concert klinken madrigalen voor een kleine, intieme bezetting. Met als hoogtepunt het prachtige Lamento della ninfa, een klaagzang over liefde, verraad en trouw. Laat u verrassen door deze geniale Italiaanse barokmuziek, vol passie en emotie.

Barokensemble Consort of Voices:
Marlotte van’t Hoff, sopraan
Paul Kieviet, tenor
Ralph Looij, bariton
Marco Ketels, blokfluit en bas
Annelies Poortvliet, viola da gamba
Nelleke ter Berg, theorbe
André Poortvliet, klavecimbel

Concert 15 september 2018: French Baroque Cantatas

Franse cantates van Marais, F. Couperin en Montéclair

Het slotconcert wordt een waar feest met Franse barokmuziek uit de 18e eeuw van onder andere Marais, Couperin en Montéclair. Op het programma staan twee cantates voor sopraan van Michel Pignolet de Monteclair (1667-1737), beide gebaseerd op verhalen uit de Griekse mythologie. Het is kleurrijke en dramatische muziek, maar vaak ook zeer verfijnd en intiem.

Van Couperin (die 350 jaar geleden geboren is) kunt u luisteren naar enkele van zijn ‘pièces de clavecin’ en een vocaal werk: de prachtige Musette ‘A l’ombre d’un ormeau’.

Marais was een succesvol gambist die meer dan 600 werken voor viola da gamba schreef. Deze zijn gebundeld in zijn Pièces de Viole. In zijn werken maakt hij volop gebruik van de warme klankkleur van de gamba door middel van lange lijnen, schrijnende dissonanten en minutieuze versieringen die hij zeer nauwkeurig noteerde. Kom luisteren en ontdek de indrukwekkende klankwereld en charme van deze Franse componisten.

Barokensemble Consort of Voices:
Marlotte van’t Hoff, sopraan
Marco Ketels, blokfluit
N.N., barokviool
Annelies Poortvliet, viola da gamba
Nelleke ter Berg, theorbe
André Poortvliet, klavecimbel

Data zomerconcerten

  • 16 juni: Franse barokmuziek voor het hof van Lodewijk XIV
  • 7 juli: Monteverdi
  • 28 juli: Bach
  • 11 augustus: Monteverdi
  • 15 september: Franse barokmuziek

Locatie & kaarten

De concerten vinden plaats in Museum Veere, locatie De Schotse Huizen (Kaai 25) en beginnen om 16:00 uur. Kaarten kosten € 12,- en zijn verkrijgbaar aan de balie en geven ook toegang tot het museum (voorafgaand aan het concert of binnen 1 maand na concert). Ook is het mogelijk een passepartout voor de gehele serie aan te schaffen: € 48,-

Meer informatie en reserveren: www.consortofvoices.nl