Welkom - Welcome - Wilkommen

Carillonfestival 2018

Het Carillonfestival Veere is dit jaar op zaterdag 9 juni. De hele dag klinken door de stad de gezellige klokken van de stadhuisbeiaard en zijn er verrassende optredens onder de toren.
 

Tijdens deze derde editie van het Carillonfestival zorgen beiaardiers David van der Vlies en Lydia Zwart samen met anderen een dag lang voor vrolijke melodieën en bijzondere voorstellingen in Veere. Een jaarlijks terugkerend evenement waarbij iedereen op eigentijdse wijze kennis kan maken met het carillon, een uniek en bijzonder instrument en historisch erfgoed.

Bijzonder is de medewerking van Han Polman, Commissaris van de Koning in Zeeland. Hij heeft grote affiniteit met het carillon en neemt zelfs een deel van het programma voor zijn rekening.

Voor het festival staat er speciaal een mobiel carillon op de Markt voor het stadhuis. Dit instrument telt 50 bronzen klokken. Het mobiele carillon is te horen in combinatie met zang, gitaar en panfluit. Vanzelfsprekend zijn beide carillons ook samen te horen en worden deze uitgebreid gepresenteerd. Via een scherm zijn ook de verrichtingen van de beiaardier boven in de toren live te volgen.

Mis vooral de leuke voorstelling van Lydia Zwart met haar handpoppen over Matthias van den Gheyn niet!

PROGRAMMA

Opening van het 11e Open Tuinenweekend in Veere | 10.30 -11.00 uur

Concert op het stadhuiscarillon door David van der Vlies met bloemige melodieën van Matthias van den Gheyn. Het programma van dit concert is te verkrijgen in de luisterlocatie: tuin van Markt 7.

Opening van het Carillon Festival 2018  | 12.00 uur

Concert en opening door de Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman. Dhr. Polman
bespeelt het stadhuiscarillon solo en vierhandig samen met beiaardier David van der Vlies. Aan de voet van het stadhuis laat Lydia Zwart het mobiele carillon horen.

Een muzikaal verhaal voor jong en oud  | 12.30 uur & 14.30 uur

Lydia Zwart neemt het publiek samen met haar handpop mee op een verrassende tijdreis. Waarom zijn de klokken in Veere zo geinig? En hoe word je muzikaal? Luister en ontdek het zelf. De voorstelling begint buiten voor het stadhuis, waarna Lydia het publiek meeneemt naar de oude rechterszaal in het stadhuis. Toegang is tijdens de voorstelling gratis.

Hoe werkt een beiaard?  | 13.00 uur & 15.00 uur

Het carillon is typisch Nederlands, maar desondanks een onbekend muziekinstrument. Lydia Zwart vertelt erover en speelt op het mobiele carillon voor het stadhuis. Je hebt de kans om heel dicht bij de klokken te staan en de echte durfals mogen even op het instrument spelen.

Rondleiding naar de stadhuiszolder  | 13.00 uur  & 14.00 uur

Bezichtiging van het originele uurwerk en trommelspeelwerk uit 1735. Bekijk hoe al eeuwen lang de tijd in Veere tikt, hoe het duizend kilo zware gewicht de raderen in beweging zet en de klokkenmelodie door middel van de speeltrommel gaat klinken. Het uurwerk is alleen vandaag te bezichtigen onder begeleiding van Chris Koole. Duur bezichtiging: 45 minuten. Max. 12 deelnemers per rondleiding. Kaartverkoop aan balie van Stadhuis. Tarief € 5,- p.p.

Muziek door David van der Vlies (stadhuisbeiaard) en Lydia Zwart (mobiele carillon) | 13.30 uur

Muziek van Matthias van den Gheyn (1721-1785) en tijdgenoten. Matthias is de neef van de klokkengieter die het bedrijf van zijn vader heeft voortgezet. En heeft destijds ook zelf in de klokkengieterij gewerkt.

Carillon meets singer-songwriter Edwin Arkesteijn & panfluittiste Henske Bakker  | 14.00 uur

Bijzondere combinatie van carillonmuziek, gitaar, zang en panfluit. Edwin speelt en zingt solo en ook samen met het carillon eigen nummers en repertoire van nu. Henske laat de panfluit, een van origine Roemeense instrument, horen.

Slotconcert  | 15.30 -16.15 uur

Door beiaardiers Lydia Zwart en David van der Vlies, Edwin Arkesteijn met zang en gitaar en Henske Bakker op panfluit. Na afloop kun je het mobiele carillon van heel dichtbij bekijken. Voor de liefhebbers is er zelfs nog de mogelijkheid om even op het instrument te spelen.

Festivallocaties

Het festival speelt zich af op verschillende locaties: hoog in de toren en op de zolder van het Stadhuis en in de festivaltent op de Markt. In samenwerking met het Open Tuinenweekend Veere, dat op 9 en 10 juni plaatsvindt, is op Markt 7 een weelderige luistertuin ingericht voor het eerste concert.