Welkom - Welcome - Wilkommen

Between light and Darkness

Theodora Plas exposeert Between light and darkness
Nieuwe expositie Museum Veere brengt licht in het donker

_dsc2954Sinds 10 december toont Museum Veere de indringende nieuwe expositie ‘Between light and darkness’. De zowel abstracte als figuratieve schilderijen van kunstenares Theodora Plas verbeelden enerzijds de donkere kant van het leven, waarin mensen letterlijk of figuurlijk de grond onder hun bestaan verliezen. Anderzijds tonen ze het licht dat altijd ergens schijnt en hoop biedt. ‘Het contrast tussen licht en donker versterkt elkaar’, aldus de kunstenares. Een grote installatie met tientallen schoenen bungelend aan dunne draadjes verbeeldt de essentie van de tentoonstelling: De schoenen lijken licht te dansen in de wind maar zijn tegelijkertijd een metafoor voor het wegvallen van de grond onder de voeten, de weg kwijt zijn en hem weer zoeken. De expositie is tot en met 26 maart in de locatie Stadhuis te zien.

Op de vlucht
‘Between light and darkness’ is ook een heel persoonlijke tentoonstelling. Theodora Plas wilde het verleden van haar vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Jappenkamp zat, omzetten in iets positiefs. Al jong verdiepte zij zich in de holocaust,

later bezocht zij concentratiekampen om, toen nog onbewust, mede het verleden van haar familie te begrijpen. Zij werd gegrepen door de foto’s van de kampen en verwerkte die in haar schilderijen. Het werden zeer directe figuratieve beelden die nauwelijks meer iets verborgen.

Zij zag in de foto’s en haar schilderijen parallellen met de mensen die in de 21e eeuw moeten vluchten voor verwoesting, die huis en haard achterlaten en op zoek gaan naar een veilig heenkomen. Ze zag ook een parallel met het leven van iedereen. Volgens de kunstenares ervaren alle mensen wel eens perioden waarin ze de weg kwijt zijn, zich ontheemd voelen en op pad gaan naar iets anders, iets beters.

Naast de donkere schilderijen hangen lichte, hoopvolle werken. Ze zorgen direct voor tegenwicht en laten zien dat hoe donker de tijden ook zijn er altijd een mogelijkheid is om licht te ontdekken en liefde te brengen.

Achtergrond
Theodora Plas studeerde in 1980 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Sindsdien werkt ze als zelfstandig beeldend kunstenaar in binnen- en buitenland. Haar abstracte werken kenmerk zich door verticale banen en heldere kleuren, maar zijn nooit schreeuwerig, ze zijn eerder ingetogen. Kenmerkend voor haar werk zijn de collages waar tekstpassages een onderdeel van zijn. Zij exposeerde met veel succes over de hele wereld. Museum Veere is er trots op haar werk te kunnen tonen.