Welkom - Welcome - Wilkommen

13 april 2016 Bert Haanstra Filmavond

image001[1]

Woensdag 13 april, 19.45 uur Schotse Huizen

De beroemde cineast Bert Haansta maakte heerlijke films over het Nederland van de jaren ’50 en documentaires. Hij maakte onder andere een beeldverslag van de afsluiting van het Veersegat: Delta Phase 1.

In de beeldenzaal draaien we op woensdag 13 april Delta Phase 1 en nog drie van zijn korte films: Glas, Nationale parken… Noodzaak en Nederland. De films worden ingeleid door Ronald van de Vate. Hij schreef het boekje ‘In het voetspoor van Bert Haanstra’. Hierin staan negen wandelingen door gebieden die centraal stonden in het leven en werk van de filmmaker. Eén van de wandelingen voert door Veere, langs de geschiedenis van de sluiting van het Veersegat. Het boekje is deze avond natuurlijk ook te koop.

Toegang 10,00 euro, reserveren kan via evenementen@museumveere.nl

Programma
19.45 uur    inloop
20.00 uur    introductie Bert Haanstra door Ronald van de Vate en overhandiging eerste boekje aan wethouder René Molenaar
20.25 uur    film Glas (1958)
‘Glas’ is de eerste Nederlandse film die werd bekroond met een Oscar. Deze korte film brengt het productieproces van glas in beeld, van ambachtelijk blaaswerk tot de grootschalige fabricage in de fabriek. De jazzmuziek van het Pim Jacobs-kwintet werd speciaal voor de film gemaakt.
20.40 uur    film Delta Phase 1 (1962)
Korte documentaire gemaakt in opdracht van de RVD over het Veersche Gat dat in het kader van het Deltaplan met een dam van de zee wordt afgesloten. De vissers trekken weg en achter de dijk ontstaat een nieuw meer met daaromheen ruimte voor industrie, woningbouw en recreatie.
21.05 uur    pauze
21.25 uur    film Nationale parken….Noodzaak (1978)
Korte film gemaakt in opdracht van het ministerie van CRM. De film geeft een beeld van het belang van het natuur- en landschapbehoud in Nederland.
22.00 uur    film Nederland (1983)
Fascinerende opnamen van Nederland vanuit de lucht, afgewisseld met soms fijn-humoristische beeldovergangen en shots in Madurodam, de Alkmaarse kaasmarkt, het strand, de Deltawerken en nog veel meer. 
22.20 uur    einde programma

2 Presentatie Veere_1[1]