Welkom - Welcome - Wilkommen

Beiaardfestival 2017

Het Beiaardfestival Veere is dit jaar op zaterdag 10 juni. De hele dag klinken door de stad de gezellige klokken van de stadhuisbeiaard en zijn er verrassende optredens onder de toren.

Op de markt speelt bijvoorbeeld Lydia Zwart in een kennismaking met het zwaarste instrument ter wereld. Ze brengt haar eigen beiaardklavier mee. Ze geeft uitleg over het klavier en iedereen kan de beiaardier eens van dichtbij aan het werk zien zonder een lastige klokkentoren te beklimmen. Ze speelt samen met stadsbeiaardier David van der Vlies het sprookje Rapunzel waarin de toren van het Stadhuis een nieuwe rol speelt.

We organiseren deze dag speciale rondleidingen naar de speeltrommel van het carillon. Deze trommel staat op de zolder van het stadhuis. Hier kunt u van dichtbij het mechanisme zien dat elk half en heel uur voor een vrolijk klokkenspel zorgt.

Omdat het dit weekend Open Tuinen Veere is, wordt er in de tuin van Stadhuistuin 1 een prachtige  luistertuin ingericht. In de weelderige concertzaal kunt u genieten van de muziek. De verrichtingen van de stadsbeiaardier kunt u volgen via een live videoverbinding. In deze tuin zal Lydia Zwart onder andere een voorstelling geven waarbij kinderen en natuurlijk ook volwassenen samen met een aantal mooie handpoppen een lied met de beiaard leren.

Programma

10.30 uur   Opening door wethouder René Molenaar
Muziek op de Veerse Beiaard door wethouder René Molenaar met stadsbeiaardier David van der Vlies en blazers van Veere’s Genoegen, locatie voor bordes stadhuis

11.10 uur en 16.05 uur    Sprookje Rapunzel
Lydia Zwart vertelt op de Markt het sprookje Rapunzel begeleid door beiaard. Het is speciaal geschreven ter gelegenheid van het open tuinenweekend en het beiaardfestival. De stadhuistoren van Veere is natuurlijk al een sprookje op zich. Wat bijna niemand weet, is dat er ook echt een sprookjesfiguur in het torentje woont…

Kom luisteren en meegenieten van dit verhaal voor jong en oud. Ontdek wat de lekkerste plantjes van Veere zijn, zing mee met de klokken van het carillon en roep met de stadsheraut mee: “Rapunzel, Rapunzel, laat vallen je haar…” Wie weet laat Rapunzel haar goudblonde lokken dan wel even zien.

11.30 uur en 14:30 uur    ‘Rondom het Carillon’
presentatie op de Markt door Lydia Zwart
Wie weet er tegenwoordig nog waarom het carillon wordt bespeeld? En hoe belangrijk waren klokken in onze Nederlandse geschiedenis? Lydia laat jong en oud op een vrolijke manier kennis maken met dit zwaarste instrument ter wereld. Aan de hand van haar eigen kamerbeiaard laat ze zien en horen hoe een beiaardier speelt, toont ze een dag uit het leven van een beiaardier en zorgt ze ervoor dat niemand meer vergeet hoe klokken kunnen zingen. Na afloop is ruim gelegenheid voor vragen en u kunt zelf de kamerbeiaard uitproberen.

12.10 uur, 12:45 en 14:15 uur      Rondleiding naar de trommelzolder van het stadhuis
Museumgids Chris Koole neemt u tijdens het Beiaardfestival mee naar de zolder van het Stadhuis. De zolder is normaal niet open voor het publiek. Een unieke mogelijkheid dus om de enorme speeltrommel van het stadhuiscarillon te zien. Die trommel zorgt er elk half uur voor dat het stadhuiscarillon automatisch een wijsje speelt. Over die trommel is veel te vertellen. Een paar keer per jaar steekt stadsbeiaardier David van der Vlies samen met Chris Koole er bijvoorbeeld nieuwe melodieën in. Tijdens de excursie komt u nog meer te weten.
Start Museum Veere, locatie Stadhuis, toegang €10,00 inclusief bezoek Museum Veere

12.30 uur       Concert op de kamerbeiaard en stadhuiscarillon
Neem plaats in de luistertuin, Stadhuisstraat 1 of op de Markt en geniet van bloemenmelodieën door beiaardier Lydia Zwart en David van der Vlies. De beiaardiers geven vooraf een toelichting in zowel de tuin als op de markt.
Toegang luistertuin €2,00 of gratis met Open Tuinen Weekend passe-partout

13.30 uur en 15:30 uur  Workshop ‘Zingen als de toren – Dat klinkt als een klok’ Torenklokken zijn net als buiksprekers: ze maken geluid zonder dat je dat aan de buitenkant kunt zien. Samen met haar vrolijke buikspreekpop Flora, die speciaal voor de open tuinendag naar Veere komt, leert Lydia Zwart jong en oud de grondbeginselen van het buikspreken. Er wordt net zo lang geoefend tot er een gezamenlijk liedje ontstaat. Natuurlijk heeft dit liedje te maken met klokken. Heeft iedereen het onder de knie? Dan speelt de stadhuisbeiaard mee tijdens een  vrolijke slotuitvoering. Dat klinkt als een klok! Deze workshop is geschikt voor iedereen met een stem. Speciale zang-ervaring is niet vereist.
Toegang €2,00 of gratis met Open Tuinen Weekend passe-partout
Workshop is ook erg leuk voor volwassenen!

14.00 uur   Verzoeknummers
Stem op 10 juni in de tent op de Markt of via facebook op jouw favorite muzieknummer
Het concert en de stemming is zowel op de Markt als in de luistertuin te volgen

16.25 uur    Slotconcert
Beiaardconcert met Lydia Zwart en David van der Vlies op kamerbeiaard en het stadhuiscarillon in samenwerking met het jeugdorkest van Muziekvereniging Veere’s Genoegen. Luisterlocatie op de Markt.