Grote Kerk

Grote Kerk

De imposante Grote Kerk van Veere is al van grote afstand te zien. De eerste kerk werd gesticht in 1332, in 1470 werd de kerk onder Wolfert VI van Borsele uitgebreid naar de kapittelkerk die wij nu kennen. Na 1520 werden de Heer van Veere en zijn familieleden niet langer in de kapel van hun kasteel Sandenburgh begraven maar in een grafkelder in de Grote Kerk. Daaronder ook de in 1465 gestorven Schotse koningsdochter Maria Stuart, markiezin van Veere en echtgenote van Wolfert VI.

Een roerig verleden 

De kerk heeft door de eeuwen heen naast een religieuze functie ook vele andere functies gehad, zoals de eerste Schotse kerk buiten Schotland (vanaf 1613) militair hospitaal ten tijde van Napoleon en bedelaarswerkplaats. Tijdens de slag om de Schelde, in 1944, en de daarmee verbonden onderwaterzetting van Walcheren en ook weer tijdens de Watersnoodramp van 1953 werd het zelfs gebruikt als noodopvang voor vee. Kerkschatten en historische ornamenten zijn in de loop der tijd verdwenen. Tegenwoordig wordt het verhaal van Grote Kerk Veere tot leven gewekt via een Experience, een interactieve beleving met de nieuwste technieken. Verder wordt de kerk gebruikt als podium voor muziek, beeldende kunst, literatuur, dans en theater en kun je het huren voor evenementen.

Samenwerking

Museum Veere werkt samen met de Grote Kerk en biedt gedurende de zomermaanden een speciaal combiticket aan waarmee de beide locaties van het museum en de Grote Kerk tegen een bijzonder voordelig tarief kunnen worden bezocht. De geldigheidsduur is 3 dagen na uitgifte.

Museum Veere - Grote Kerk Veere