Op 4 april 2025 start Museum Veere met de viering van 75 jaar museum in De Schotse Huizen in Veere met twee tentoonstellingen en de onthulling van nieuwe Veerse panelen als onderdeel van de Scottish Diaspora Tapestry.
Veeristen
De overzichtstentoonstelling Al het Merkwaardige en Schone bijeengebracht laat zien hoe kunstenaars die zich in het schilderachtige Veere vestigden, Veere in beeld brachten. Met een verbeelding van de eerste tentoonstelling uit 1950 komen werken van deze zgn. Veeristen terug zoals ook 75 jaar geleden. Daaronder werk van Alfons van Dijck, Dirk Jan Koets, Jan Heyse, Dirk van Gelder, Vader en zoon Willem Vaarzon Morel, Maurice en Sarika Góth, Claire Bonebakker en Ina Rahusen.
Van Veerse Joffers tot Michiel Paalvast
De tentoonstelling Affiches vertellen het verhaal geeft een overzicht van de vele tentoonstellingen die in de loop der jaren zijn georganiseerd in de Schotse Huizen.
Affiches die zijn gemaakt voor tentoonstellingen in De Schotse Huizen over ‘Van Domburgse Dames en Veerse Joffers’, Tjeerd Vrielink en Michiel Paalvast, Piet Rijken, Antoine Mes, ‘Van Zwoegen en Zwieren’ tot ‘Markizaat Veere en de Oranjes’. Deze affiches over kunst zijn eigenlijk kunstwerkjes op zich.
Veere en de Schotten
Om de nieuwe Veerse panelen over de Schotse Diaspora te onthullen, komen Joanna Roper, ambassadeur Verenigd Koninkrijk en deputy head of mission Keith Allen naar Veere. Samen met de borduursters van de panelen, burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere, Leny Poppe-de Looff, voorzitter bestuur Museum Veere, Neil Wallace, Honorary Conservator en Jan Lonink, voorzitter van Zeeuwse Musea zullen zij de panelen onthullen.
Museum Veere wil in samenwerking met Schotse musea het Schotse verhaal van Veere in beeld brengen. De Schotten hebben van de 15e tot eind 18e eeuw in Veere gewoond en gehandeld in o.a. Schotse wol. De Schotse Huizen ontlenen hun naam aan deze tijd.
Schotse Huizen
Het museum Schotse Huizen, dat nu onderdeel is van Museum Veere, opende op 9 juni 1950 voor het eerst haar deuren. Een museum dat niet alleen het verleden, maar ook het heden wil laten zien.
Het museum is een voortzetting van het vooroorlogse particuliere museum van de Londense diamantair Albert Ochs en zijn dochter Alma. Albert Ochs, mecenas en verzamelaar van kunst en antiek, kocht huis De Struys in 1896 en maakte er samen met zijn dochter Alma, een culturele ontmoetingsplaats van internationale allure van. Alma schonk haar huis in 1947 aan de Nederlandse staat op voorwaarde dat De Struys en het buurhuis Het Lammeken een museum zou zijn.