Welkom - Welcome - Wilkommen

Lezing Jorn Körmeling

Lezing Jorn Körmeling

Schotse Huizen

tijd 19:30

7 juli 2016

summer classe

Donderdagavond 7 juli verzorgt kunstenaar en architect John Körmeling een bijzondere lezing in de Beeldenzaal van Museum Veere, Kaai 25. In een informele, humorvolle lezing, vol rake observaties en gedurfde ideeën vertelt hij over Happy Street, over de grootte van de zon, over stedenbouw, hoeveel land je ziet in een vrij veld, over vierkante auto’s, de ruimte van HI HA en zijn net opgeleverde Watchtower in Japan. Oud-zeeloods en kunstverzamelaar Joost Jan (J.J.) Bakker, tevens eigenaar van Galerie Viergemeten in Middelburg, leidt de avond in met een historische voordracht over de Veerse kunstenaarskolonie en haar bijdrage aan de plaatselijke verbeelding en leefkwaliteit. Tickets kosten 10 euro. De zaal is open om 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. De lezing is in het Engels.

De avond vindt plaats in het kader van de UCR Summer School How to Think like a Mountain in a Land of Sea. Tijdens deze summer school vindt op 7 en 8 juli in Veere een openlucht masterclass plaats rond het thema leefkwaliteit. Een selecte groep, bestaande uit kunstenaars, sociale geografen, ontwerpers en een neurobioloog uit Spanje, Turkije, Brazilië, Servië, Zuid-Afrika en Nederland, zal onder de bezielende leiding van John Körmeling de ruimte in en rond Veere observeren en optekenen. “Waarom iets goed, slim en mooi is en wanneer iets lelijk wordt. Over mooi en lelijk. Over de stoep, het huis, de schuur, het hotel, de snackbar, het dak, de deur, het raam, de weg, het hek, het kanaal, de brug, de sloot, de dijk, de boot. Kijken in de stad, het dorp, het gehucht, het landschap, de haven en de zee. Dat is in twee dagen ongelooflijk veel en intens!”

Biografie
John Körmeling (1951) woont en werkt in Eindhoven, en begeeft zich op het snijvlak van beeldende kunst, architectuur en design. Zijn werk wordt om deze reden vaak onconventionele bouwkunst genoemd. Functionaliteit en een humoristische spitsvondigheid kenmerken zijn werk: Körmeling maakt in de eerste plaats denkruimte. In 1999 realiseerde hij Drive-in Wheel, een reuzenrad waar je met je eigen auto in kunt rijden en met je hele gezin een rondje maakt over de stad. Recent ontwierp hij het Nederlandse Paviljoen ‘Happy Street’ voor de Expo 2010 in Shanghai en de ophaalbrug in de Piushaven in Tilburg. Körmeling studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool Eindhoven (1969-1981). Zijn werk werd geëxposeerd in onder andere De Pont (Tilburg), het Van Abbemuseum (Eindhoven), The Power Plant ( Toronto) en het Middelheimmuseum (Antwerpen). www.johnkormeling.nl

Nieuwe samenwerking
De avond is onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen UCR, gemeente Veere en Museum Veere die dit jaar plaatsvindt. In de vorm van experimentele lessen en excursies worden mogelijke kennisallianties verkend rond regionale vraagstukken, zoals de toekomst van cultuurtoerisme. De samenwerking tussen UCR en de gemeente Veere ligt in het verlengde van de nieuwe richting Art & Design Practice van UCR, opgezet door Sophie Krier. De nieuwe vakken binnen deze richting onderzoeken de verbindingen tussen kunst, design en wetenschap.

Lezingen

5 juli 19.30-21.00
Tweegesprek Zoet&Zout. Water en de Nederlanders door auteur en journalist Tracy Metz & Kathrin Ginsberg, CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg. Gratis entree.

7 juli 19.30 – 21:30
Lezing van Jorn Körmeling in Museum Veere, Kaai 25, Veere. Entree 10 euro.

9 juli 9.00 – 17.00
Afsluitende werksessie in de werkruimte van Art & Design Practice, Stadhuisstraat 2, Middelburg. Gratis entree.

De Summer School is onderdeel van een nieuwe samenwerking tussen UCR, gemeente Veere en Museum Veere. In de vorm van experimentele lessen en excursies worden mogelijke kennisallianties verkend rond regionale vraagstukken, zoals de toekomst van cultuurtoerisme. De samenwerking tussen UCR en de gemeente Veere ligt in het verlengde van de nieuwe richting Art & Design Practice van UCR, opgezet door Sophie Krier. De nieuwe vakken binnen deze richting onderzoeken de verbindingen tussen kunst, design en wetenschap.

https://www.utrechtsummerschool.nl/courses/art-music/how-to-think-like-a-mountain-in-a-land-of-sea-