Welkom - Wilkommen - Welcome

Filmvertoning en lezing Getij Voorbij- iii

Filmvertoning en lezing Getij Voorbij- iii

Schotse Huizen

tijd 19:00

18 oktober 2022

Vertoning van film Het Getij Voorbij – Arjen Brinkman 

Tijdens de maand van de geschiedenis presenteert Museum Veere een kleine expositie en drie filmavonden met als thema: Veerse Gatdam, een ramp na de watersnood?
Op drie dinsdagen vertoont Museum Veere de film ‘Het Getij Voorbij’ van Joop Span. In de film worden historische beelden afgewisseld met persoonlijke verhalen over de watersnood en de bouw van de dam. Elke filmvertoning wordt ingeleid met een lezing die verband houdt met het thema van de film.

Op de laatste filmavond komt Arjen Brinkman. Brinkman kwam als baby in 1970 naar Kortgene, zijn ouders zouden een stukje land gaan beheren met recreatieve oevers.
Brinkman licht toe of de sluiting van het Veerse Gat een ramp was voor de Walchenaren en Noord-Bevelanders. Het sluiten van het Veerse Gat heeft diverse mogelijkheden gecreëerd. Het directe resultaat was dat de relatief geïsoleerde eilanden Walcheren en Noord-Beveland met elkaar verbonden werden. Indirect heeft het tot economische groei geleid en dan met name in de toerisme- en recreatie industrie. Van het laatste heeft onder meer de familie Brinkman voordeel gehad, er werden immers recreatieve oevers aangelegd. Op deze locatie werd in de jaren zestig een openluchtzwembad, met water uit het Veerse Meer, gerealiseerd. Hieruit zou later de succesvolle camping de Paardekreek ontstaan.

Opgeven voor de avond? Stuur dan een e-mail naar museum@museumveere.nl ovv Filmavond 18 oktober.

Programma: Inloop Museum Veere – Schotse Huizen 19:00. Start lezing 19:30. Start film 20:15
Kosten: € 5,-