16/17e eeuws historisch diner & concert ter ere van Valerius

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op “Koop Tickets” om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Regulier ticket Valerius
69,00 incl. BTW
Onbeperkt

Come again, sweet love doth now invite – een titel die net zo verleidelijk klinkt als het historische diner met livemuziek dat u te wachten staan. In het sfeervolle stadhuis van Veere klinken tussen de gangen door werken van grote Europese componisten zoals John Dowland, Giulio Caccini, Claudio Monteverdi en Jan Pieterszoon Sweelinck. Muziek uit Engeland, Italië en de Nederlanden komt samen in een intiem programma vol melancholie, troost en hoop.

Deze muzikale reis van Consort of Voices is geïnspireerd op Adriaen Valerius (1575–1625), een Zeeuwse dichter en componist die bekend werd door zijn Nederlandtsche Gedenck-clanck. Hoewel Valerius vooral geliefd is om zijn vaderlandse liederen, leefde hij in een periode waarin muziek uit heel Europa weerklonk en invloeden over de grenzen heen vloeiden. Dit concert plaatst Valerius in zijn bredere muzikale context: hij was een tijdgenoot van Dowland en Caccini en hij kende ongetwijfeld de muziek van Sweelinck.

Het concert van Consort of Voices (Marlotte van ’t Hoff, sopraan, Yumina Ishii, barokviool
André Poortvliet, muselaar)  brengt dus niet letterlijk muziek van Valerius, maar toont de rijke, internationale klankwereld waarin hij leefde – muziek die hij mogelijk kende, hoorde of waarvan hij de geest deelde. Het ensemble speelt op kopieën van historische instrumenten uit de tijd van Valerius. In de historische setting van het stadhuis van Veere – de stad waar Valerius woonde en werkzaam was – komt deze muziek letterlijk thuis.

Het 16e/17e eeuws historisch diner bestaat uit een verzameling van versnaperingen tot het vermaeck van den gast, ‘Kleyn Gedient (voorgerecht) ‘pasteyken van zalm, eieren gevult en gehakt van runderen met Oost-Indische specereyen’.
Tafelgerecht (hoofdgerecht): ‘Pastey van hoender gestoofd in een kruydenjus, pastey van
champignonnen, verrijkt met kaes en kruydigh loof, opgedragen met
verscheyden gestoofde ende ingemaekte groenten, naer seizoens beschikking. Nagerecht: Sinaasappelgelei, zoals Willem van Oranje hem at.

Een uniek event met een beperkt aantal plaatsen: prijs 69 euro (excl. consumpties)

Valerius - Museum Veere

Meer activiteiten

Hoogaarstochten

3 juni t/m 24 september 2025

Historische Markt Veere 2025

8 juli – 2 september 2025

Van Loon Hardzeildag 2025

18 t/m 20 juli 2025