Welkom - Welcome - Wilkommen

Film: ‘Het getij voorbij, Veere na de Watersnood’

Film: ‘Het getij voorbij, Veere na de Watersnood’

Schotse Huizen

tijd 14:00

24 april 2016

FO096811Op zondag 24 april, precies 55 jaar na het sluiten van de Veerse Gatdam, draait op een groot scherm in Museum Veere de film: “Het Getij Voorbij, Veere na de Watersnood”. Joop Span toont hierin historische informatie, afgewisseld met persoonlijke verhalen over de watersnood en de bouw van de dam. Ooggetuigen vertellen over de werkomstandigheden en de gevolgen die de afsluiting van het Veerse Gat had voor de Zeeuwen in het algemeen en de Veerenaren in het bijzonder. De film draait om 14.00, 15.00 en 16.00 uur in de beeldenzaal van de Schotse Huizen. De toegang bedraagt 5 euro en is inclusief een bezoek aan het museum.

Ooggetuigen aan het woord

Na de watersnoodramp van februari 1953 besloot de Nederlandse regering de zeegaten in de Zeeuwse Delta te sluiten. Het eerste zeegat dat gesloten zou worden was het Veersegat, de open verbinding van het schilderachtige stadje Veere met zijn levensader de Noordzee. Veel Veerenaren zouden, dacht men, hierdoor brodeloos worden en een ongewisse toekomst tegemoet gaan. ‘Een dijk zonder sluis is voor Veere een kruis’, was een toen veel gehoord credo. Joop Span maakte van dit deel van de Veerse geschiedenis een indrukwekkende film.

FO096802

 

 

Bij de bouw van de dam werden grotendeels traditionele methoden uit de Nederlandse waterbouw gebruikt. Nieuw bij de aanleg van de Veerse Gatdam was het gebruik van caissons. In het Waterloopkundig Laboratorium in de Noordoostpolder zijn daarvoor jarenlang grootschalige proeven gedaan. Voor Veere betekende de afsluiting van het Veerse Gat tevens het vertrek van de vissersvloot naar een nieuwe haven in Colijnsplaat. Vanuit Veere hadden de vissers na het sluiten van de dam geen toegang meer tot open zee. Dat was aanleiding tot een onzekere toekomst, zowel bij de vissers al bij de Veerse FO096842bevolking.

 

Over al deze aspecten komen mensen persoonlijk aan het woord. Jan Heyse bijvoorbeeld. In het weekend van de watersnoodramp logeerde hij bij zijn grootouders in Veere. Jonkheer W.L. den Beer Poortugael is de zoon van de toenmalige burgemeester van Veere. Hij is fotograaf en filmer. De film bevat veel foto- en filmmateriaal van zijn hand. Als burgemeesterszoon kan hij heerlijk vertellen over allerlei bestuurlijke perikelen uit die periode.